Det er statsadvokaten i Nordland som har tatt ut tiltale mot vesterålingen. Statsadvokaten hevder at tiltalte i februar skal ha truet med å drepe to politibetjenter i forbindelse med en ordensforstyrrelse i Vågan.  Ved samme anledning mener statsadvokaten at vesterålingen gjentatte ganger har ringt politiets nødnummer (112) og sagt at politiet var noen «homser» og bedt dem om å «reise til helvete».

Statsadvokaten mener at truslene om å drepe politibetjentene rammes av straffelovens paragraf 155 (vold og trusler mot offentlig tjenestemann), som kan gi bøter eller fengsel i inntil tre år. Ytringene via telefonen mener statsadvokaten rammes av straffelovens paragraf 266 (hensynsløs atferd), som kan straffes med bøter eller fengsel opptil to år.

Innrømmer trolig straffskyld

Vesterålingens forsvarer opplyser til VOL at vesterålingen trolig kommer til å innrømme straffskyld når rettssaken begynner.

– Uttalelsene har falt i forbindelse med alkoholrus, og der min klient har vært i affekt, sier advokat Monica Samland.

Den unge vesterålingen er også tiltalt for å ha kjørt bil uten sertifikat. Saken er berammet for Lofoten tingrett, men er foreløpig utsatt.

Trusler øker

I politiets straffesaksrapport for 2017 fremgår det at kategorien anmeldte trusler øker sterkt. I 2017 ble det anmeldt over 9.000 trusler, mens tallet i 2013 var 7.339. Økningen er på 22 prosent.  I forbindelse med innføring av den nye straffeloven er det opprettet nye koder under trusler og det er nå særskilte koder som omfatter trusler mot politi, trusler mot særskilt utsatte yrkesgrupper – helsepersonell, trusler mot annen offentlig tjenestemann og trussel mot særskilt utsatte yrkesgrupper, transportarbeider. I 2017 var det registrert 709 anmeldelser mot politi, 153 mot helsepersonell, 710 mot annen offentlig tjenestemann og 37 mot transportarbeider.