I alt er vedkommende tiltalt for tre tilfeller av kjøring i ruspåvirket stand, samt grove narkotikaforbrytelser. Grunnlaget for det siste gjelder et funn av 28,4 gram kokain, 41,8 gram metamfetamin og 7,8 gram hasj. Beslaget ble gjort i september 2016 et sted i Vesterålen.

Den påståtte ruskjøringen skjedde i september 2016, februar 2017 og oktober 2017.  I september mener påtalemyndigheten at mannen var påvirket av metamfetamin. I februar mener påtalemyndigheten at vedkommende var påvirket av amfetamin og THC. I oktober hevdes det at personen var påvirket av amfetamin, metamfetamin og THC. Personen er også tiltalt for brudd på legemiddelloven for de samme tre tilfellene.

Vedkommende hadde for øvrig ikke førerkort da han ble stanset av politiet i de tre tilfellene. Også dette er lagt til tiltalen. Det samme gjelder en påstand om at mannen har kjørt for fort. Dette gjelder oktober-hendelsen. Vedkommende er tiltalt for å ha kjørt i 79 kilometer i timen i en 60 sone.

Den mest alvorlige tiltalen gjelder grove brudd på narkotikaforbrytelser, som har en maksimal strafferamme på ti års fengsel.

Flere saker

Politiet melder at narkotikaforbrytelser ofte oppdages i forbindelse med andre saker, for eksempel bilkjøring.

– Flere saker som omhandler bruk og besittelse av narkotika avdekkes i forbindelse med politioppdrag knyttet til blant annet rusadferd, kjøring i narkotikapåvirket tilstand, klagesteder og etterforskning av narkotikaomsetning. Cirka 55 prosent av alle saker som omhandler bruk av narkotika etter legemiddelloven inngår i sakskompleks med andre straffesaker. For saker som omhandler besittelse etter legemiddelloven er andelen ca. 42 prosent.

Disse sakskompleksene kan bestå av flere narkotikasaker, eller en narkotikasak og en eller flere saker som omhandler andre typer straffbare handlinger. Dette kan for eksempel være vinning, vold, overtredelser av vegtrafikkloven eller ordensforstyrrelser. Eksempelvis vil bilførere som kjører i narkotikapåvirket tilstand etter konkrete bevismessige vurderinger også kunne bli anmeldt for bruk av narkotika etter legemiddelloven.

Norsk politi har de siste årene avdekket stadig flere førere som kjører i ruspåvirket tilstand der det bevises påvirkning av narkotika. Det kan derfor antas at en stadig større andel av sakene som omhandler bruk av narkotika henger sammen med flere anmeldelser for kjøring i narkotikapåvirket tilstand, skrev politiet da de la fram sin gjennomgang av alle anmeldelser for 2017.