Det går fram av en dom som er avsagt i Vesterålen tingrett. Mannen, som er av utenlandsk opprinnelse, møtte for kort tid siden i Vesterålen tingrett tiltalt for vold mot kone og barn og brudd på besøksforbud. Mannen ble dømt på alle punkt unntatt ett.

Vold

Det eldste forholdet i tiltalen skriver seg fra sommeren/vinteren 2016. I denne perioden skal tiltalte ved flere anledninger utøvet fysisk og psykisk vold mot sin ektefelle. Ved en anledning mente politiet at tiltalte hadde slått kona gjentatte ganger i ansiktet og på kroppen samt ha knust mobiltelefonen hennes. Ved en annen anledning skal han ha sparket henne gjentatte ganger i hodet og eller på kroppen, og ved to anledninger skal parets mindreårige barn ha blitt slått på føttene. Voldsutøvelsen skal ved flere anledninger ha skjedd i overvær av barn. Mannen var også tiltalt for en rekke brudd på politiets besøksforbud, både gjennom elektronisk kommunikasjon og ved direkte konfrontasjon/kontakt med fornærmede. Påtalemyndigheten hevdet også tiltalte hadde hatt en kontrollerende atferd der konas facebook-konto, bank-konto og annen kommunikasjon ble overvåket.

Kjent i november

Saken ble kjent for politiet ved at fornærmede ringte politiet og anmodet om bistand i 2016. Hun forklarte å ha vært utsatt for vold av ektefellen og ville flytte ut av hjemmet. Politiet bisto med dette. Barna ble installert på krisesenteret og fornærmede tatt med til lensmannskontoret hvor hun ga forklaring og det ble tatt bilder av hennes overkropp hvor det var tydelig merker etter det hun hadde forklart som slag av ektefellen utført kvelden før.

I retten nektet tiltalte for å ha utsatt familien for vold, og han benektet også at de levde under et strengt kontrollregime. Tiltalte erkjente at det til tider hadde vært mye krangel, og at denne tiltok høsten 2016. Blant annet reagerte tiltalte på ektefellens bruk av Facebook og telefon.

Retten kom imidlertid fram til at volden hadde skjedd. Fornærmedes forklaring ble trodd.

– Hun hadde sittet i sofaen i stua. Barna og en slektning hadde vært der sammen med dem. Tiltalte hadde gått til angrep på henne og slått og sparket henne mens hun hadde sittet i sofaen. Hun hadde som følge av volden, lagt seg ned på sofaen. Under et opphold i volden hadde hun satt seg opp igjen. Han hadde da tatt laderen med ledning til en pc og slått henne gjentatte hanger med ledningen og laderen mot kroppen og hodet. Volden er godt dokumentert ved foto tatt av fornærmede på Sortland lensmannskontor, skrives det i dommen.

Det går også fram av et mindreårig barn i et tilrettelagt avhør har forklart seg detaljert om volden, og hvilken frykt, fortvilelse, sine og sorg barnet følte. Barnet hadde bedt faren om å holde opp, men turte selv ikke å gripe inn av frykt for vold. Barnet søkte tilflukt på soverommet.

En slektning av tiltalte skal ha vært vitne til volden. I retten forklarte hun at fornærmede var utsatt for vold, men selv hadde påført seg slagene på soverommet. Denne forklaringen trodde ikke retten på.

– Retten utelukker dette. Fornærmede hadde vært utsatt for massiv vold. Hun var mørbanket da politiet hentet henne.  Det var merker etter slag mot hodet, flere slag mot ryggen, skuldrene, armene og hofta. Flere av slagene var forenlig med treff av en batterilader med ledning, skriver tingretten, som ble ledet av sorenskriveren.

Besøksforbud

Mannen ble også dømt for flere brudd på politiets pålegg om besøksforbud. Retten drøfter om tiltalte hadde forstått hva besøksforbudet egentlig innebar. I retten forklarte tiltalte at han ikke hadde forstått innholdet på grunn av manglende norskkunnskaper. Retten konstaterer at tiltalte hadde bodd i Norge i mer enn ti år da besøksforbudet ble ilagt. Han hadde nok norskkunnskaper til å klare seg i det daglige. Den tiltalte mannen forklarte også for retten at han ved et uhell hadde trykket på knappen for fornærmedes nummer. Retten festet ikke lit til denne forklaringen, og omtaler den som «lite troverdig».

Dom

Mannen ble dømt for alle tiltalepunkter unntatt ett tilfelle av brudd på besøksforbudet.

Tingretten viser til at mishandling av ektefelle eller barn skal straffes med fengsel. Retten kom til at åtte måneder fengsel var passende straff. Retten mener det er skjerpende at volden har skjedd i nærvær av barn.

– Den har skapt utrygghet og fryktsituasjon i hjemmet som har påvirket svært negativt for barnas emosjonelle utvikling. Volden skjedde for øvrig kort tid etter at fornærmede hadde født et barn under spesielle omstendigheter.

Retten mente at den lange saksbehandlingstiden var en formildende omstendighet. Ekskona ble tilkjent 80.000 kroner i erstatning, og det mindreårige barnet ble tilkjent 60.000 kroner. I tillegg må den domfelte mannen betale sakens omkostninger med 5.000 kroner.