– Jeg la stor vekt på å synliggjøre verdi og mengde eksport fra vår region. Jeg tok eksempel i den utviklingen som skjer hos Holmøy og Nordlaks. Vår region er også stor på hvitfisk og det er forventninger om produksjon av hvitfisk og nye arter skal øke, sier Bjørkmo i ei pressemelding.

Har allerede økt - og vil øke mer

Fiskerinæringa og akvakultur betyr stor mengde transport ut fra vår region og at det finnes ikke alternativer til å transportere med bil.

–  Jeg synliggjorde dette med å bruke eksempel fra Nordland fylkeskommune sin godsstrømsanalyse. Der det kommer tydelig fram mengden tung trafikk på Hålogalandsveien. Analysen er fra 2015 og det sier seg selv at mengden allerede har økt og vil øke betraktelig når for eksempel nye laksekonsesjoner blir realisert.

Bjørkmo pekte på flere forhold da hun møtte komiteen:

– Jeg sa også noe om at vi er stor på handel og høy byggeaktivitet i vår region. Det genererer mye transport av varer som skal inn til vår region og at disse varene ofte kommer via Narvik/Ofotbanen og med bil til oss, sier hun.

Bjørkmo tok også med forventa utvikling av reiseliv som vil gi økte forventninger til at samferdselen skal fungere godt.

Klart budskap og forventninger

– Det er svært viktig at Hålogalandsveien blir bygd etter framdriftsplan med oppstart i 2021 og ferdig 2026. Hele stor-regionen er entydig i at dette er et svært viktig prosjekt. Altså Ofoten, Lofoten, Sør-Troms og Vesterålen.

Jeg la vekt på at Ofotbanen har stor betydning for vår region - mye transport av gods og fisk går med Ofotbanen.

At Hålogalandsveien blir igangsatt i henhold til plan er viktig. Foto: Privat

– Penger til Sortlandsbrua snarest

Avslutningsvis hadde Sortland-ordføreren følgende klare budskap til komiteen:

– Hun forventer at det startes planlegging av ny kryssing av Tjeldsundet. Den vil gi ytterligere reduksjon i reistetid (14 min), den vil være økonomisk gunstig med redusert bruk av drivstoff og færre stigninger, det vil gi en miljømessig gevinst.

– Hun forventer at de tre armene - Evenes til Snubba, Tjeldsund mot Harstad og Langvassbukt - Sortland blir finansiert, disse er allerede ferdig regulert.

– Hun ba om at det blir bevilget penger til fortau på Sortlandsbrua snarest - den er ferdig planlagt og trenger ikke regulering.