Det er på Facebook-siden Dyr fra Sortland og omegn at Heidi Larsen skriver at de har opplevd at ørna tok et lam på innmarka. Hendelsen fant sted i helga.

Fløy av gårde

– Jeg var ikke vitne til det selv, men det var en snekker som var på naboeiendommen som hadde observert det. Det har aldri skjedd før. Dette er nok ei ørn som har spesialisert seg på å ta lam, sier Arne Olaussen.

Spelsaulammet var født i begynnelsen av måneden, og ørna slo ned på det, tok det med seg i klørne og fløy av gårde.

– Den tok med seg lammet. Jeg var rundt og kikket i området, fordi jeg fikk telefon rett etter at det hadde skjedd, men kunne ikke se hverken ørna eller lammet, sier Olaussen.

– Man skjønner jo at ørna vil ha mat, selvfølgelig gjør man det. Men det er litt uvant at den kommer på innmarka og henter lam. Det kan godt hende at det skjer i fjellet, der ingen ser det, sier han.

Med svartbak i klørne

Ørna ble observert over sørbygda med et annet stort bytte i klørne.

– Veronica Hjelle observerte ørna med en svartbak i klørne med en hærskare med måser etter seg. Det var et fryktelig spetakkel, sier han.

Olaussen var selv på arbeid på Bø gårdsslakteri da lammet ble tatt av ørna.

– Vi har ennå lam som er ute som er små, det er fortsatt for lite grønt i fjellet til å slippe opp sauene. Vi må bare avvente og se, vi står maktesløse i situasjonen og kan ikke gjøre noe fra eller til, sier han.

På facebook-siden er det heftig debattert om skadefelling er tillatt.

– Nei, det har vi ikke lov, da får man fengselsstraff og det har vi ikke tid til, humrer han.

Ifølge Olaussen har det også på Holmstad vært et tilfelle i forrige uke, der ørn drepte et lam.

– Der er mange som har lam ute nå, vi må bare følge med den ørna, sier han.

– Både hunder, katter og lam

Aasmund Gylseth i Steigen er ørne-ekspert og bekrefter at han stadig vekk får høre om slike tilfeller.

– Det som ofte skjer er at det er ei kongeørn som kommer inn, og den kan ofte slå ned på lam. Havørna gjør det ikke, noe det er såpass god dokumentasjon på. Jeg har vært med og ringmerket havørn i 37 år og har fått på reirene hver sommer, og der er enda ikke funnet rester etter pattedyr, sier Gylseth.

Han forteller at kongeørna derimot kan ta både hunder, katter og lam.

– Ei ørn kan ikke løfte så forferdelig mye. Jeg fikk nettopp melding om ei ørn som satt i fjæra og var søkk våt, fordi den hadde tatt et for stort bytte. Over 3 kilo vil de få problemer med og klarer ikke få det med seg, sier han.

Kongeørna er minst

Gylseth forteller at det hender havørna svømmer butterfly med vingene for å komme seg på land med et bytte, noe som kan føre til at ørna drukner.

– Jeg føler meg overbevist om at det ikke var ei havørn. Det kommer an på hvor stort lammet var. Et nyfødt lam vil nok kongeørna klare, men ikke mye mer enn tre kilo, sier han.

Aasmund Gylseth er ekspert og sier han er overbevist om at det ikke er havørn som står bak lammedrapet. Foto: Marius Birkeland

Ifølge eksperten er det ikke alltid så lett for folk flest å se forskjell på kongeørn og havørn.

– Havørna er den største, opp i 2,60 meter mellom vingespissene. Kongeørna er 50 centimeter mindre mellom vingene, sier han.

Tilpasset muskler og klør

Og mens den ene er mest fiskespiser, er den andre en spesialisert predator.

– Hos kongeørna er klørne og musklene i klørne bygd for å drepe når de slår ned på et lam eller en reinkalv, og de er bygd for å drepe ved å slå det bortover marka. Havørna har klør som bygd for å slå ned og dra med seg fisk, siden de slår ned på en fisk og tar den med seg, sier Aasmund Gylseth.

Han har ofte observert samarbeid mellom havørn og oter, der oteren fanger opp fisk fra dypet og sitter i fjæra og eter halvparten, før havørna kommer og får resten av byttet.

– I dette tilfellet med lammet var det ikke ei havørn, men ei kongeørn som kan gjøre dette. At kongeørna har gått til angrep på bytte er noe som har skjedd mange ganger, slår Aasmund Gylseth fast.