Søknadsfristen for rektorstillingen ved Sortland barneskole gikk ut søndag. Nåværende rektor, Elin Karlsen, gir seg ved utgangen av skoleåret, og går over i pensjonistenes rekker.

Det har kommet inn fire søkere:

Jakobsen, Johanne 51, kvinne, Sortland, lærer/spesialpedagog

Madsen, Linda Høyer 49, kvinne, Sortland, rektor Holand skole

Paulsen, Mette 53, kvinne, Sortland, rektor Sigerfjord skole

Smith-Petersen, Espen 44, mann, Sortland, MBA og adjunkt med tilleggsutdanning

Alle fire søkerne har dermed bakgrunn fra sortlandsskolen.

– Ideelt sett burde man ha 25 kvalifiserte søkere til så viktige stillinger, så man hadde hatt større utvalg. Gjerne også søkere fra andre steder. Men vi har erfart at det er vanskelig å fylle lederstillinger i flere kommunale sektorer, sier oppvekstsjef Erik Strand i Sortland kommune.

To rektorer

Selv om han gjerne skulle hatt flere søkere, er han fornøyd med kvaliteten på søkerne. Alle fire jobber eller har jobba i skoleverket i Sortland. To av søkerne, er rektorer ved andre skoler i dag.

– Begge de to søkerne som er rektorer, er fra mindre skoler. Det er ikke uvanlig at noen søker etter større utfordringer. Om det medfører at vi flytter over rektor fra én skole til en annen, og dermed må lyse ut den andre rektorstillinga, er det uproblematisk, sier han.

Må ikke rekke skolestart

Håpet er å ha ny rektor på plass på Sortland skole til skolestart.

– Målsetninga er å ha på plass fra 1. august, men det er ikke nødvendigvis et must. Vi har god ledelse ved skolen i dag, som klarer å drifte skolen selv om det skulle drøye litt. Disse fire har stillinger i sortlandsskolen alle sammen. Uansett hvem vi ramler ned på, så må vi vurdere hvordan vi gjør det med overgangen fra ny til gammel jobb, sier Strand.

Alle søkere offentlige

I utgangspunktet skal alle søkere til jobber i det offentlige også være offentlig. Med jevne mellomrom blir noen likevel innvilget at søknaden deres skal være unntatt offentlighet. Det gjøres en skjønnsvurdering fra gang til gang, men generelt er regelen at begrunnelsen fra søker må veie tyngre enn hensynet til retten til innsyn og gjennomsiktighet i det offentlige om det skal innvilges fritak.

Begrunnelser dreier seg ofte om ulemper for søkeren, for eksempel fra nåværende arbeidsgiver. Personlig ubehag ved å få navnet offentliggjort er ikke gyldig grunn ifølge lovverket.

Desto viktigere stillingen er, desto sterkere er også kravet om offentlighet. Målet er kontroll med skattepenger og gjennomsiktighet i offentlige ansettelser. I dette tilfellet ba én av søkerne - Johanne Jakobsen - om at navnet hennes måtte unntas offentlighet.

– Vi konkluderte med at det ikke var grunnlag for å holde navnet hennes borte fra den offentlige søkerlista, da vi informerte om dette, trakk hun kravet om det, sier Strand.