Gine Ellingsen er leder for Vesterålen Unge Høyre. Hun gikk på talerstolen og talte for vern av LoVeSe.

Jim Simon Jenssen er den andre vesterålingen som er med på landsmøtet til Unge Høyre, og talte mot vern og ønsker en konsekvensutredning av områdene. Det var også dette landsmøtet til slutt vedtok, med knapt flertall.

Gine Ellingsen har sine meningers mot, og argumenterte sterkt for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

-Jeg har vinklet argumentasjonen på at flesteparten, hele 70 prosent av innbyggerne i nord er imot. Og alle lofotkommunene har sagt de er imot. Også Sortland kommune har vedtatt at de er imot konsekvensutredning, sier Gine Ellingsen.

Store verdier i sjømatnæringa

Hun peker også på at store verdier skapes og tjenes uten olje, med henvisning til milliardinvesteringene innenfor sjømatnæringene, og den positive utviklingen innenfor næringslivet.

Hun er engasjert, og fornøyd med deltakelsen på landsmøtet.

– Det var en utrolig artig opplevelse, veldig lærerikt og jeg er blitt kjent med utrolig masse dyktige folk. Det føles veldig fint å få vært med på noe slikt og spesielt når man får være med og si noe man mener veldig sterkt om, sier Ellingsen.

– Jeg mener man må skille mellom konsekvensutredning og kunnskapsinnhenting, vi har utrolig mye kunnskap fra før. Når miljøeksperter og Havforskningsinstituttet fraråder oss fra å gjør det, memer jeg det er nok, I tillegg til at lokalbefolkningen i all hovedsak ikke ønsker dette, da mener jeg man har råd til å verne disse områdene, sier hun.

– Vi trenger frisk informasjon

Gine talte altså delegasjonen fra Nordland Unge Høyre og leder Jim Simon Jenssen midt imot.

– Jeg har lyst på ei konsekvensutredning fordi jeg har lyst til å få fakta på bordet. Nå har vi diskutert dette lenge og det er viktig å skille, for vi diskuterer ikke for å åpne for oljeoljeboring. Men ei konsekvensutredning må på plass for å få den informasjonen jeg føler vi trenger før vi tar et endelig standpunkt, sier han.

– I ettertid av konsekvensutredning må man ta et standpunkt uansett. Om konsekvensutredningen sier at man ikke bør bore, så er saken grei. Da skal vi verne fisken og fuglene, sier Jim Simonsen Jenssen.

Han viser til at mange av rapportene som finnes er gamle, noen av dem 16 år som Avinors analyse av hvordan flytrafikk påvirkes.

– Jeg synes det er på tid med ny informasjon, frisk informasjon for å sørge for at vi får de brikkene på plass som vi trenger for å ta en avgjørelse, sier han.

– Artig med engasjement

Jenssen roser Ellingsen for at hun er så tøff som inntar talerstolen i en sak hun brenner for.

– Det er kjempeartig med engasjement. At vi er to stykker fra Vesterålen som har helt forskjellige meninger, er knallartig. Nordland Unge Høyre mener vi bør gå for konsekvensutredning. Jeg og Gine har hatt en god dialog i forkant, fordi delegasjonen er låst til å stemme det fylket mener.

– Gine har fått lov til å bli fristilt, fordi hun hadde så gode argumenter og det er en viktig sak for henne, slik at hun fikk stemme helt etter sin egen mening. Hun stemte det motsatte av delegasjonen, og det viser at vi har takhøyde, sier Jenssen.