Friluftsskolen i Sortland:

Bruk av kniv, fiske og gourmetmat på bålet

I friluftsskolen på Sortland har deltakerne lært en masse ferdigheter som gjør gleden av å bruke naturen enda større. Og i morgen bærer det ut på langtur.

Amanda Darén Loftesnes (10) og Josefine Hasselberg (10) kutter opp gulrøtter til gourmetmåltidet på bål.  Foto: Lena Darén

Sortland

Friluftsskolen i Sortland en suksess i år, med mange glade deltakere.

- Vi har totalt 20 deltakere så det var fullt kurs, og veldig bra. Det er i hovedsak 10 og 11-åringer, og det er den gruppa vi synes dette tilbudet passer best for, sier Lena Darén, som koser seg som friluftsinstruktør.

– Det er ei veldig fin gruppe med fin dynmikk, de tar vare på hverandre  er gode turvenner, lekne og positive og glade i å være ute,  så det er en fryd å ha en sånn jobb, sier hun.


Bli kjent leker første dag i Lomtjønnåsen.  Foto: Lena Darén

 

Sommertilbudet startet opp torsdag i forrige uke. Man startet friluftsskolen med bli kjent leker, før temaet var bruk av kniv på tur.

Full konsentrasjon under temaet "Bruk av kniv på tur". Amalie Frantzen (11) og Viktoria Stoltz Glad (11) nærmest kamera.  Foto: Lena Darén

 

– Hvordan bruker man kniv, hvordan går man med kniv og hva brukes kniven til. Det ble naturligvis mye spikking rundt bålet denne dagen, sier  Lena Darén, som forteller at det viste seg å være lurt å starte opp med opplæring i knivbruk den første dagen.

– De har holdt på med kniven hele tiden etter det og spikket og spikket og lager sejefløyter og pølsepinner. Kniven er i bruk hele tiden, og at de får lov til det og får slippe til er kjempeviktig, sier Darén.

Hvordan tre mark på fiskekrok

Fredag stod ferskvannsfiske i E-vannet på programmet.  Gustav Darén lærte barna om ferskvannsfiske og allemannretten rundt fisking i Norge. Videre lærte barna om småfugler i Sortlandsmarka.

Ungene lærer å tre makk på kroken av hobbyfisker Gustav Darén.  Foto: Lena Darén

 

Bruk av kart og kompass og orientering var på planen mandag. i friluftsskolen lærte man også om allemannsretten med påfølgende lagquiz og konkurranse.  Og siden dette var en sommerdag med strålende vær ble det ellers tid til lek, vassing og bading i Prestelva.

Vassing og bading i Prestelva/ gamle Vannverket.  Foto: Lena Darén

 

Tirsdag var det viktige ferdigheter å lære seg. hvordan gjøre opp ild i marka, og også regler rundt bålbrenning.

Deltakerne fikk lære hvordan man lager gourmetmat på bål: Fersk laks med deilige grønnsaker, urter og rømme. Til dessert grilla banan med smeltet sjokolade.

–Ungene var svært begeistret for maten. Vi brukte pastinakk, knutekål og fenikkel og gulrøtter også fikk alle velge mellom torsk eller laks, og dette ble lagt på bålet med creme fraise, salt og pepper. Ungene var helt ville av begeistring, de syntes dette var det beste de hadde spist, sier Lena Darén.

Matilde Dyrø Bergli (10) og Viktoria Stoltz Glad (11) hakker opp pastinakk til gourmetmåltidet på bål.  Foto: Lena Darén

 

Onsdag er siste dag, da er det langtur til Blåhammerdalsvannet. Der blir det fest i naturen, med tillaging av popcorn og vaffel på bål. Da blir det også avsluttende lagkonkurranse med premiering: hva kan du om friluftsliv?

– Dette blir en quiz skal teste om de har fulgt med i timen. alt de har klært i løpet av uka, fiske og kart og fugler, allemannsretten og bruk av kniv opg bål. Det blir grand finale med permie til vinnerlaget, sier hun.

Langruten er et av kompetansemålene som skal være med i friluftsskolen, det å planlegge og gjennomføre en langtur.

Oppmuntrere og kartsjefer

– I morgen skal vi fordeler rolller vi skal ha noen gledesspredere på turen noen oppmuntrere og noen som skal være i baktroppen. Det er om å gjøre å backe hverandre opp. Noen syens det er tungt og noen lett, og da er det om å gjøre å oppmuntre hverandre, for ingen skal gå alene, sier  Darén.

Det blir også kartsjef og fortroppsjef.

– Alle får utdelt kart og skal følge med på kartet underveis hvor vi er for å se om man kjenner du deg igjen i naturen i forhold til kartet. De har lært om kart og kompasss mandag, så da skal lære å anvende dette, sier hun.

– Får man bidra blir det artig

Med ei værmelding som viser oppholdsvær og grei temperatur, ligger det an til en flott langtur.

– Vi kjempefornøyd. I Lødingen hadde de friluftsskole mandag til fredag forrige uke, og hadde regn alle dagene. Vi valgte å legge dette til etter blåbyleieren og startet torsdag i forrige uke. Slik at de kunne være med både på blåbyleir og friluftsskole, sier hun.

Å lære nye ferdigheter gir mestring, og dessuten verktøy som gjør det å bruke naturen enda mer spennende.

– Ja absolutt. Jeg husker selv som unge da jeg var med ut på havet var det gørrkjedelig. Fordi jeg ikke fikk lov å styre med hverken båten eller fisket og måtte sitte å se på. Men når man da fikk lov til å bidra og delta så ble det kjempeartig, sier hun.