Brevet er datert 22. mai 2018. I etterkant av at brevet er sendt, ettersom svar fra kommunen har uteblitt, har grendelaget også sendt et purrebrev, med kopi til rådmannen og ordfører. Grendelaget har nå sendt brevet også til Fylkesmannen.

Problematikken er rein som beiter på innmark i Godfjorden. «Andregangsslåtta blir av svært dårlig kvalitet på grunn av nedbeiting og reinskitt. Rein som vasser på slåttemarkene ødelegger mye for den som skal ha godt for til besetningen sin. Hageeierne får potetåkrer, jordbærland og blomsterbed rasert av rein som går rundt husene. Dette skaper irritasjon og oppgitthet. Det positive med å dyrke sine egne vekster i egen hage blir borte. Reinen driter rundt husene og prydbusker ødelegges når reinen skraper med hornene sine,» skriver de i brevet.

– Luta lei

– Folk er luta lei. Rein går i hagen, spiser både jordbær og potet og alt. Reineier tar ikke telefonen, og gjør ingenting for å fjerne dem. Det øker, øker, og øker. Vi hadde rein her også i fjor, og nå har vi sju som går rundt huset her, sier Jørg Bunk, leder for Reinstad grendelag.

LES SVARET FRA ARILD INGA UNDER:

Han beskriver stor frustrasjon hos grunneiere og bønder i området.

– Et menneske som bruker hele helga på å plante jordbærplanter, så kommer radiomerka rein og spiser alt... da blir folk forbanna, sier Bunk.

– Vi har leid ut jorda til en bonde som bor her. Når han opplever at reina kommer og ødelegger marka og spiser gresset, er det rett og slett tyveri. Vi er ikke de eneste som reagerer, sier han.

Vurderer anmeldelse

Grendelaget mener reineieren ikke overholder sin gjete- og tilsynsplikt. I tillegg sier han at de har forsøkt å få fatt på både reineieren med rein i Godfjorden (Arild Inga) og lederen for reinbeitedistriktet (Lars Roger Hansen) uten å få svar.

– Irriterende å aldri få tak på reineier, og at vi ikke får svar. Vi sendte et brev til reinbeitedistriktsstyret 11. juni 2017, på grunn av dette. Svaret vi fikk var et utdrag fra loven, uten noen kommentar. Vi sendte brev på nytt igjen, etter årsmøtet, og har ikke fått svar fra ham, sier Bunk.

Han sier de vurderer å anmelde reineier om situasjonen fortsetter.

– Ja, selvfølgelig gjør jeg det. Det er det eneste som nytter.

– Slipper løs rein

Bunk hevder også at reineieren slipper reinsdyr ut av varebil der.

– Det er absurd at reineier ikke bryr seg. Vi har firma som slipper reinen løs midt i bebyggelsen. Hele bygda observerer det, sier han.

Bunk mener det er reineier som ikke har fulgt opp sine forpliktelser, når reinsdyr beiter på innmark.

– De har brutt gjeteplikten om reinen har gått dit av seg sjøl. Og hvis de ikke bryr seg med å ta telefonen, og ser reinen gå ned dit... så er jo det også galt, sier han.

Ifølge grendelagslederen er dette noe som primært har blitt et problem de siste årene.

– Det er et økende problem. Da vi kjøpte i 2014, fantes det ikke, nå har det økt, økt, økt.

Han understreker at han ikke har noe imot rein og reinsdyrhold i seg selv, men at grendelaget mener det ikke er greit at reinen går rundt husene.

Reagerer på passiv kommune

Bunk i grendelaget reagerer på at de ikke har fått noe svar fra kommunen på sin henvendelse.

Han påpeker at man etter forvaltningsloven kan forvente å få svar innen en måned.

Jostein Holmeng har ansvar for oppgavene til Karl Peder Haugen, fagleder naturforvaltning i Sortland kommune, mens sistnevnte er på ferie. Det er Haugen som har vært adressat for grendelagets brev. Han har ikke prioritert saken, ifølge Holmeng:

– Han sa at dette ikke er blitt prioritert i og med at kommunen ikke har noe myndighet når det gjelder reindrift. Han hadde vært i kontakt med reindriftskontoret på Fauske. Han hadde ikke rukket å skrive svar før ferien. Det beste for grunneierne hadde nok vært å ta kontakt med fylkesmannen, som har myndighet når det gjelder reindrift, skriver han i en e-post til VOLs journalist.