– Vi begynte i fjor å prate om at det hadde vært artig å samle alle sammen denne sommeren. Det er ikke så ofte vi har klart det selv om det har vært et godt samhold mellom søsknene og det er tette bånd i slekta.

– For det er 23 års aldersforskjell på den yngste og eldste og vi er spredt over store deler av landet. Jeg og søsknene bor i dag i mange forskjellige fylker. Våre avdøde foreldre har etterkommere spredt fra Nord-Troms i nord til Stavanger i vest, sier Terje Birger Tunset som flyttet fra Sortland i 1980 og endte opp i Åsen.

Plane var at han skulle gjøre vendereis et par år senere. Men så fikk den joviale pensjonisten og hans trønderske kone som han ble sammen med i Sortland, tilbud om å ta over en flott gård i hennes heimtrakter. Det unge paret slo til og har siden bodd der. De likte seg så godt at de ble boende i Nord-Trøndelag og eventuelle flytteplaner nordover ble skrinlagt.

Samlet over 140 personer

Det var den samme Terje Birger som i helga var vertskap for søskentreffet som på mange måter ble et stort slektstreff. Med ektefeller, barn, barnebarn og oldebarn var det nesen 150 personer som kom. Det var både barn, barnebarn, oldebarn og tippoldebarn til det arbeidsvillige ekteparet som satte hele 13 unger til livs. Tordis og Birger Martin gledet seg på pensjonistdagene over at de hadde mange etterkommere som det gikk bra med.

– Pappa var 79 år gammel da han døde i 1985. Mamma ble 85 år og døde ni år senere, sa søsknene da Vesterålen Online tok en prat med dem søndag ettermiddag. Det var da grilling, bløtkake og andre forfriskninger som sto på programmet for Sortland-slekta som fikk stor medieoppmerksomhet.

Både de største TV-kanalene og riksavisene hadde møtt opp for å få med seg det store søskentreffet. Det var ingen som hadde hørt om en søskenflokk med så høy totalalder. Den vil i løpet av de neste månedene passere 1000 år.

Fikk tommelen opp

Terje Birger Tunset fikk et klart og tydelig ja da han i januar loddet interessen for å samle alle søsknene og deres etterkommere på familiens slektsgård som ligger ca 20 minutters kjøring fra Trondheim Lufthavn Værnes. Samtlige svarte med en gang at de ville prioritere å få til dette.

Dermed var det bare å sende ut invitasjoner og ikke minst starte planleggingen av det vellykkede treffet som vil vare i noen dager til. For en del av de mest langveisfarende har det ikke travelt med å komme seg heim fra et Trøndelag som viser seg fra sin beste side om dagen.