Wessel Olsen og Bø Nilsen stilte i forrige uke flere spørsmål til rådmann og posisjon ut fra at de mente det hadde kommet særdeles lite informasjon ut til politikerne om saken.

I dag kom svaret.

Til lukkingen av møtet skriver Nordlund:

– I sak 54/14 vedtok Kommunestyret  ”Retningslinjer for avhending av kommunal eiendom”, hvor det blant annet redegjøres detaljert om hvordan salgsprosessen skal foregå. Retningslinjene oppfattes ikke å gjelde for Kulturfabrikken Eiendom AS(KE), jfr. pkt. 1 hvor det fremkommer at retningslinjene ikke gjelder for aksjeselskap som kommunen er eier i. Det har ikke vært noen anbudsprosess. Lov om offentlig anskaffelse gjelder ikke ved salg av fast eiendom, jfr. anskaffelsesloven § 2-4 bokstav a, skriver han og fortsetter:

– Kulturfabrikken Eiendom har hele tiden vært åpen og aktiv mot markedet. Forhandlingene underveis med interessenter har vært konfidensielle, og unntatt offentlighet, jfr. Lov om offentlighet § 13 jfr. forvaltningsloven § 13 første ledd nr.

Kontakt med flere

Videre skriver Nordlund at Kulturfabrikken Eiendom tok kontakt med flere hotellkjeder i et forsøk på å få realisert hotell på Sortland.

– KE tok kontakt med flere hotellkjeder og investormiljø både i landsdelen og nasjonalt. Det lyktes ikke å få noen avtale om bygging med hotellkjedene, men det ble inngått en opsjonsavtale om bygging av hotell på Sortland med et investormiljø i Oslo. Formannskapet ble orientert om prosessen og opsjonsavtalen. Men heller ikke disse investorene lyktes med å få til avtale om drift av et hotell på Sortland, og opsjonsavtalen utgikk. Underveis i denne prosessen ble KE kontaktet av noen andre interessenter som fikk samme opplysninger som øvrige nevnt ovenfor, men det endte ikke med noen avtaler.

Kom i dialog

Videre skriver Nordlund at det i oktober 2017 ble god dialog med en investor og driver av hotell.

– Dette endte med opsjonsavtale i mars 2018. Ordfører og rådmann ble orientert om dette, og en pressemelding ble utsendt.

Til kritikken av den manglende informasjonen som ble gitt i formannskapet 21. juni, svarer Nordlund:

– I formannskapet 21.06.2018 ble det gitt en orientering om prosess og fremdrift med denne utbyggeren, og at det i aller nærmest tid ville komme en avklaring om de gikk videre til neste fase i sine planer.

Nordlund går også inn på hvor langt planene er kommet:

– Det har vært kjent for offentligheten både via media og gjennom samtaler siden 2015 at hotelltomta er til salgs for bygging av hotell på den. KE har vært i kontakt med flere lokale interessenter, herunder også tidligere aktører, som har forhørt seg om vilkårene for salg av tomta, men ingen av disse har så langt kommet tilbake med konkrete prosjekter som har vært en forutsetning for at KE har inngått opsjonsavtale, skriver han og fortsetter:

– Utbygger har vært på befaring på Kulturfabrikken, og det er avholdt møte mellom utbygger og administrerende direktør i Kulturfabrikken. Det fremkom at det er i begges interesse med et nært og godt samarbeid om drift av Kulturfabrikken og hotellet.