Mandag formiddag ble en person stoppet av politiet i Gullesfjord i Sortland da vedkommende kjørte 147 km/t i en 80-sone. Ifølge operasjonsleder ved Nordland politidistrikt, Fred Leirvik, var det en utenlandsk mann som kjørte bilen. Politiet har opprettet sak i forbindelse med råkjøringen.

– Nå blir det opp til juristen å avgjøre straffen. Normal straffereaksjon med slike foreteelser er enten betinget eller ubetinget fengsel, sier Leirvik.

Operasjonslederen understreker at å kjøre 147 km/t innebærer stork risiko og kan få svært alvorlige konsekvenser dersom det går galt.

– Når du kjører så raskt, flytter kjøretøyet seg 40,8 meter i sekundet, og da går det kjapt. En slik bil kan bli en fare for andre trafikanter på veien. Dersom det for eksempel kommer en fugl fremfor bilen og sjåføren må svinge unna, er marginene så små at det skal lite til før det skjer en ulykke, forteller han.

På spørsmål om det primært er utenlandske sjåfører som råkjører mest, svarer Leirvik at det varierer.

– Vi opplever høye hastigheter på nordmenn også. Nå på sommeren får vi generelt mange meldinger om kjøring i høy hastighet og som uroer andre trafikanter, slår Fred Leirvik fast.