Kristian Barstad Ellingsen er fra Sortland, og det var her interessen for bridge startet. Så ofte han kan er han innom heimklubben, som er den største i Lofoten og Vesterålen bridgekrets.

– Det er sjeldent at færre enn 40 spillere samles til bridge hver tirsdag, hele året gjennom, sier Ellingsen, som nå er ikke spillende kaptein og landslagstrener for juniorene som skal delta på VM i Kina i august. Ellingsen er den som har sørget for innstilling til laget, mens det er Norsk Bridgeforbund som tar ut laget offisielt etter innstillingen.

Prepping

Ungdoms-VM går av stabelen like utenfor Shanghai, og U16 landslaget møter 20 lag i mesterskapet. De åtte beste lagene går videre til kvartfinale.

– I fjor ble U16 nordiske mestre og nummer fem i EM og dermed kvalifiserte de seg til VM, sier Ellingsen, som også har overtatt ansvaret som landslagskaptein for U21-laget, etter at treneren som vanligvis er med, ikke kunne reise til Kina.

– Jeg har hatt en del med dem å gjøre under felles trening, så jeg kjenner U21 fra tidligere. Det som er min oppgave blir coaching underveis, å følge de opp med litt råd. På U16-laget er det seks deltakere, men fire som til enhver tid spiller, slik at det blir litt disponeringer, hvem som passer til hvilken type motstander, og hvem som er i form. Jeg prepper dem også litt med samtaler både før og etter, sier han.

I tillegg til landslagskapteinen, er det med en coach slik at det er to i støtteapparatet for lagene.

– Vi er sparringspartnere og samarbeider om dette, sier Barstad Ellingsen.

– Lovende

To av landslagsmedlemmene var nylig i Kroatia på mesterskap, der de ble europamestre.

– Gullet i Kroatia gir selvtillit og tyder på at de holder bra nivå. Det er lovende i forkant av VM, sier bridgeentusiasten.

På U16 er det fra Nord-Norge er det med en spiller fra Lyngen og en fra Målselv i Troms, mens resten av laget består av to fra Flekkefjord, en fra Østlandet og en fra Trondheim.

– Målsetningen i VM er å gå videre til sluttspillet. Først er det er grunnspill der alle møter alle, før de åtte beste går videre til kvartfinale. U 16 ligger nok bedre an til å nå opp, i og med at de ble nummer fem i EM i fjor, mens U21 bare ble nummer tolv, sier han.

Og motstanden de møter i VM er forventet å bli hard, når både USA og Kina har plukket ut sine beste spillere for å delta.

– Nivået er høyt og er nok enda tøffere en under europamesterskapet, understreker Barstad Ellingsen.

Tok selv VM-gull i 2014

Kristian Barstad Ellingsen har spilt bridge halve livet og startet i klubb da han var 14 år gammel. Nå er han 28.

– Læringskurven har til tider vært bratt. Jeg fikk noen gode mentorer etter hvert og lærte raskere da, og ble tatt ut til U21 landslaget i 2009 og har siden vært på juniorlandslaget helt til jeg gikk ut på dato, sier han.

Det siste han gjorde som junior var å ta VM gull i 2014. Han driver mye med spilling selv, og da U16-klassen ble for første gang startet opp for fire år siden gikk han inn i rollen som kaptein.

– På en måte er det litt utfordrende siden laget er så spredt, med to i Troms, en i Trondheim, en på Østlandet og to fra Flekkefjord. Men vi får gjort en god del over nett, og kan ha treningsøkter der de får spilt en del mens jeg observerer. Så har vi gjennomgang etterpå, med delvis enveis og toveis kommunikasjon der jeg gir tilbakemeldinger. Vi har også samlinger i ny og ne, sier han.

Motiverer andre

Kristian ønsker at flere skal få øynene opp for spillet. I Drammen neste helg leder han ei samling med over 70 deltakere i alderen fra 8-9 år til 15 år. I bridge er man junior til fylte 25 år, men spillet er nå blitt mer populært hos den yngre garde.

– Noen år tilbake var det mest de i tjueårene som figurerte på leiren, men det er kanskje ikke like attraktivt for de eldste med så mange yngre deltakere. Dette er et lavterskeltilbud som er åpent for alle, sier Barstad Ellingsen.

Deltakerne er delt inn i ei gruppe med ferskinger som spiller for første gang, som kommer for å lære, ei mellomgruppe og ei med relativt lang erfaring. Hele U16 laget som skal til Kina deltar på samlingen i Drammen.

– Det går mye i bridge og andre kortrelaterte aktiviteter, men blir også litt annet som de liker i den alderen, som bading og fotball. Det sosiale er veldig viktig, man blir sammensveisa og får treffe likesinnede på samme alder, sier han.

Ble helt fascinert

Da han startet i klubben var han ganske alene som ung deltaker, hvor den nest yngste var dobbelt så gammel.

– Men jeg var så fascinert av spillet at jeg lot meg ikke affisere av det, humrer han og tilføyer at det er en fordel å ha flere jevnaldrende rundt seg.

I november skal det være et skolemesterskap i bridge, og det skal også holdes kurs på skoler.

– Det at man kan være med og konkurrere og treffe nye kjente skal være ei gulrot, noe som stimulerer flere til å spille, sier han.

Ellingsen er bosatt i Sandefjord, der han studerer for å bli lærer, og synes det er fascinerende å se unge som i andre sammenhenger kan være propeller, setter seg ned ved kortbordet og blir helt fokusert.

Kreativitet og strategi

– Bridge er et spesielt spill, for i en del spill er du avhengig av å være heldig med kortene. Her handler det om å ta stikk, ikke helt ulikt amerikaner, men det handler om å utnytte de ressursene du har fått, bedre enn det konkurrenten på nabobordet gjør, sier han.

– Siden du spiller sammen med en fast makker handler det også om samarbeid, kreativitet, strategi og hukommelse. Litt artig er det at en professor i matematikk trenger ikke bli god i bridge, mens en som ikke er så flink i mye annet, kan være kjempegod. Dermed er det litt vanskelig å sette fingeren på hva slags egenskaper man trenger, sier han.

Noen spiller bridge utelukkende for det sosiale, andre for å konkurrere, men majoriteten gjør det i form av en kombinasjon av de to, som motivasjon.

– Det som er fint er at du kan møtes på tvers av alder, bakgrunn nivå og kjønn, og ja, den felles aktiviteten. Jeg tenker at det er litt unikt. I fotball for eksempel, vil det komme til et punkt der ingen har utbytte av det fordi det er for stor nivåforskjell, men her kan du jobbe for å utvikle ditt spill og ditt samspill med makker selv om du møter en motstander på et annet nivå enn deg selv, sier han.

Med blanke ark og fullt fokus

– Vi er kjempespent i forkant av VM og gleder oss veldig. Jeg føler alle spillerne har vært veldig ivrige. Vi ser progresjonen de har, og de har lagt ned en god del av den mengdetreninga som gjør at de utvikler seg og står bra rustet til mesterskapet, sier Ellingsen.

– Samtidig er det slik at vi møter en del motstandere vi ikke har møtt før. Men det er likt for dem og de har heller ikke møtt oss. Jeg er litt opptatt av det at man skal fokusere på eget spill og hele tiden gjøre sitt beste. Som med så mye annet må du legge bak deg både oppturer og nedturer. I løpet av en lang dag med spill vil man oppleve både gode og dårlige spill. Da er det bare å gå på med krum nakke, sier Ellingsen.

Hans gode råd til spillerne er dette:

– Jeg pleier å si at de poengene vi allerede vi har tatt, må vi sette i banken, for de kan ikke brukes i neste kamp. At man omstiller seg både etter oppturer og nedturer og hele tiden starter med blanke ark og fullt fokus, sier han.

Landslaget skal forsøke å forberede seg på tidsforskjellen på åtte timer.

– Jeg var selv i Korea under vinter-OL og fikk kjenne på kroppen at det ikke er bare enkelt å stille om på flekken, sier han.

Bridgejournalist og blogger

Ellingsen er også blogger og bridgejournalist og fulgte EM i Belgia der Norge vant i åpen klasse og damelaget tok sin første medalje med bronse.

– Det er litt artig, for da følger jeg mesterskapet på nært hold og skriver heim om det, og så sitter folk i hele landet og følger med. Bloggen er en bigeskjeft og er den jobbingen jeg gjør utenom studie. Jeg skriver og har faste spalter i et magasin som kommer ut seks ganger i året, sier han.

Kristian har ett års vikariat bak seg i bridgeforbundet og har også sittet i styret der.

– Jeg holder kurs både på nett og live, utenom å trene kidsa. Så det hele er stort sett relatert til bridge, humrer han.