– Området fremstår mer som et krater og anleggsområde med høymuggel og grovpukk i skjønn forening. Det ser ut som et bombet krater, sier forelder Rolf Anders Høve.

Rolf Anders Høve er far til en snart 3.-klassing ved Maurnes skole. Han mener at det ikke er forsvarlig, hverken for ansatte eller barn, at skolegården ser slik ut som den gjør nå. Foto: Privat

I ett og et halvt år har det vært arbeid på Maurnes. I tillegg til at Statens vegvesen blant annet jobber med vei og gang- og sykkelsti, jobber kommunen med ny adkomst til skolen og ny skolegård.

Slik ser skoleplassen på Maurnes skole ut i underkant av to uker før skolestart. Foto: Rolf Anders Høve

Ikke vedlikeholdt i sommer

I tillegg til at Høve mener at skolegården ser ut som et bombet krater, mener han også at det burde vært gjennomført vedlikehold av området gjennom sommeren.

– Ingenting er gjort med tanke på stell og klipping av lekeområdet i sommer, og høymuggla står i full blomst på det som en gang var en fotballbane. Man ser jo ellers ungdommer som klipper gresset og utfører vedlikehold for kommunen på sommeren over alt, så jeg kan ikke forstå at det ikke skal kunne gjøres på Maurnes også, sier Høve til VOL.

– Det burde ikke være så vanskelig å vedlikeholde litt på Maurnes også, sier Høve. Foto: Rolf Anders Høve

Kommunal oppvekstsjef i Sortland Kommune, Erik Strand, sier til VOL at det ikke skal være slik, men at det ikke gjelder hele området.

– Det er ikke slik at hele uteområdet er en byggeplass. Det er kun den nedre delen av området som er slik, forteller han.

– Forventet at det skulle se bra ut til skolestart

Ordfører Bjørkmo forteller til VOL at hun har vært på saken og trykket på for at det skulle bli fremgang ved Maurnes skole.

– Jeg er absolutt ikke fornøyd med det som har vært gjort og ikke gjort der i sommer, sier hun.

Ordfører i Sortland kommune, Tove Mette Bjørkmo (Ap). Arkivfoto. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

Bjørkmo var før sommeren i dialog med oppvekstsjefen i kommunen.

– Vi ble enig om at det skulle se bra ut til skolestart ved alle skolene. Jeg er lei meg for at det ser slik ut som det gjør og vil jobbe for at det skal bli bra før skolestart, forteller hun.

– Beklagelig at vi ikke er ferdig

Ann-Kristin Vinje, kommunalsjef for plan og utvikling i Sortland kommune, sier at saken har svært høy prioritet hos dem.

– Det er beklagelig at vi ikke er ferdig og jeg skulle gjerne sett at alt var klart til skolestart, forteller Vinje.

Ifølge Torgeir Tobiassen, rådgiver for plan og utvikling i Sortland kommune, skal de i utgangspunktet være ferdig med sitt arbeid til Maurnes skole til skolestart 20. august.

– Samtidig ble tidligere i sommer klart at det var en endring i grunnforholdene ved skolen og dermed måtte vi få et hastevedtak for å sette opp en støttemur, forteller han.

Dermed er det usikkert hvorvidt arbeidet vil bli ferdig før barna starter på skolen igjen.

– Arbeidet pågår nå. Jeg var der senest i går, og det ser bra ut, sier Tobiassen.

En uholdbar situasjon

Høve sier til VOL at han har vanskelig med å forstå at kommunen skal få gjort seg ferdig før sommeren.

– Alle er jo innforstått med at det kan dukke opp ting som gjør at et slikt arbeid tar lengre tid, men vi har levd med dette i halvannet år og ser ikke fremdrift. Det siste halve året har det vært stillstand der, sier han og legger til:

– Dette er en uholdbar situasjon for både de ansatte og barna ved skolen.

– To faktorer som påvirker funksjonalitet

Tobiassen forteller at det er to faktorer som kan påvirke funksjonaliteten ved skolen.

– Det ene er at det skal settes opp en ny holdeplass for skolebussene, samt arbeidet med vei og sykkel- og gangsti på Maurnes. Dette er det Statens vegvesen som har ansvaret for. Den andre er parkeringen til brukerne ved skolen og ny adkomst opp til skolen, som vi har ansvar for, sier han.

Ifølge nylig avgått teknisk sjef i Sortland kommune, Torgeir Tobiassen, vil det meste være ferdig før skolestart 20. august Foto: Rolf Anders Høve

Morten Bjørkmo, byggeleder for gang- og sykkevegprosjektet i Statens vegvesen, sier til VOL at de følger det tidsskjemaet de skal.

– Vi har holdt på i ett og et halvt år nå og skal holde på ett år til. Vi jobber på strekningen og vil etter hvert bevege oss mot Maurnes skole der den nye bussholdeplassen vil bli laget, forteller han.

Vil ikke skje i skoletiden

Det som både Tobiassen og Strand er klare på, er at hvis det viser seg at der er mindre arbeid som må gjøres etter skolestart, vil ikke dette skje i skoletiden.

Tobiassen informerer også om at parkansvarlig i Sortland kommune, Marit Stenkjær, vil gå over området når hun er tilbake fra ferie.

– Hun vil sikre at det er forsvarlig for barna, men jeg mener at det vil være trygt og greit for elevene å være der, slår Tobiassen fast.