14 barn fra 6.-klasse ved Strand skole møtte torsdag opp i Sparebank 1 Nord-Norge sine lokaler på Sortland. De var den første av to grupper som skulle delta på matkurset.

– De starter jo nå i 6.-klasse med mat og helse, og da passet det jo veldig bra at vi fikk spørsmål om vi ville komme hit, forteller lærer Janne Marit Johnsen.

Skolen er ifølge henne i front med helsefremmende arbeid.

– Her får de jo også laget litt annen mat enn ellers, sier hun.

Kokk og lærer for dagen, Hallvar Ellingsen fortalte at det ikke var enkel mat barna skulle lage.

– Hvis det er enkel mat er det nesten ikke vits, mente han.

Da ishavsrøya ble lagt på bordet ble den godt studert. Det tok ikke lange tiden før barna fant ut at det ikke var så lett å holde i en slimete fisk. Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

– Kunne hatt enda flere grupper

Dagens matkurs for barn var det første som er blitt arrangert av Vesterålen Matfestival.

Ifølge Tom Gunnar Aasen i Vesterålen Matfestival kunne de hatt enda flere grupper med barn.

– Vi kunne jo bare ha to grupper på rundt tolv barn, og alle disse plassene var borte etter to timer på publiseringsdagen, forteller han.

Dermed ble det en lang venteliste.

– Vi hadde jo en venteliste på en og en halv gruppe til. Jeg hørte at det var enda flere som hadde tenkt å melde på barna sine, men jeg måtte rett og slett stoppe påmeldingen den kvelden.

Dette synes Aasen bare er positivt.

– Det er jo gledelig å se at det er så stor interesse for dette matkurset. Det er veldig morsomt, konkluderer han.

- Skal vi spise det vi lager, var det umiddelbare spørsmålet fra barna ved kursets start. Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

– Men jeg liker ingen grønnsaker

– Skal vi spise det vi skal lage? spurte en jente.

– Ja, svarte kokken Ellingsen.

– Men jeg liker ikke noen grønnsaker, svarte jenta.

Grønnsaker ble det, for på menyen sto ishavsrøye fra Sigerfjorden med blåskjell og diverse grønnsaker. Til dessert sto det glaserte plommer med yoghurt.

Grønnsakene var det første som ble tilberedet og kokk Hallvar Ellingsen viste barna hvordan de skulle skjære opp blomkålen. Emilie Nilssen (fra venstre), Emma Amalie Bjørnsen og Alver Sætnan fulgte nøye med. Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

– Det er litt ekkelt

Barna ble delt opp i to grupper, der den ene startet med å filletere ishavsrøye, mens den andre gruppen skulle rense blåskjell.

Ingen av barna hadde tidligere filetert fisk, men en av de som fikk prøve seg var Julie Helen Jacobsen.

– Det er litt ekkelt, fortalte hun til VOLs reporter.

Ingen av barna hadde filetert fisk før, så Tom Gunnar Aasen ledet an. Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

Hun ventet pent på hjelp og fikk til slutt en flott fillet. Til tross for dette syntes hun det var litt vanskelig.

Er det du som skal filletere heretter når dere drar på fisketur?

– Nei, sa hun og ristet iherdig på hodet.

I den andre delen av kjøkkenet i Sparebankens lokaler sto resten av gjengen og rensket blåskjell.

– Man kan bli matforgiftet av blåskjell, sa en gutt til lærer Johnsen.

– Jeg er sikker på at disse er helt trygge å spise, betrygget hun.

Etter at de hadde plukket ut det barna lurte på om var bæsjen til blåskjellene, som egentlig var tarmen, ble de satt til side og barna var klar for å bytte gruppe.