Trampeklapp fra publikum til Hamsun og Waits

Torsdag kveld fikk publikum ta del i en underlig, men harmonisk, sammensatt forestilling der Knut Hamsun møtte Tom Waits. Skal man tro publikums trampeklapp ble dette en suksess.

Fra venstre: Torgeir Steinsland (sang og gitar), Sindre Myrbostad (piano, sang og trekspill), Lisa I. Holstad (chello og kor) og Maria Eikefet (fiolin og kor).  Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

Hamsun Waits for US

Sortland

 Den lange, lange sti over myrene og inn i skogene hvem har trakket opp den? leste Lisa I. Holstad fra Knut Hamsuns «Markens Grøde».

Slik startet forestillingen «Hamsun Waits for Us» på Kulturfabrikken i Sortland torsdag kveld.

Sammensmelting av forskjellige epoker

En skulle tro at møtet mellom forfatteren Hamsun, som hadde sin storhetstid på slutten av 1890-tallet og utover til slutten av 1940-tallet, og musikeren Waits, som startet å gi ut musikk i 1973 og enda holder på den dag i dag, skulle bli rart. Det ble det ei.

Deling av tanker og følelser på sosiale medier ble også tatt opp under torsdagens forestilling.   Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

 

Ensemble Blå, som består av Maria Eikefet, Lisa I. Holstad og Torgeir Steinsland, og Sindre Myrbostad har gjort en formidabel jobb med å få disse to og deres formidlinger til å smelte sammen til en flott forestilling på drøye 45 minutter.

Hamsuns tekster ledet opp til temaer som også Waits tar for seg, og som alle er relevante i dag. Alt fra kjærlighet til rastløshet, rotløshet og jakten etter lykken gikk hånd i hånd, med nyromantiske illustrasjoner fra Hamsuns tid, som skled over i postmodernistiske grafiske elementer fra Waits tid.

– En fantastisk energi

Det kan tenkes at disse grepene er gjort for å fenge de unge, for det er akkurat de unge forestillingen er tenkt til. Ensemble Blå og Steinsland har nemlig laget denne forestillingen i samarbeid med Den kulturelle skolesekken i Nordland og Hamsunsenteret på Hamarøy. «Hamsun Waits for Us» hadde premiere på Hamsunsenteret 2. august, og denne høsten skal kvartetten besøke ungdomsskoler og videregående skoler i regionen.

Det ble trampeklapp etter forestillingens slutt, og publikum synes det var storfornøyde.

Denne høsten skal kvartetten besøke ungdomsskoler og videregående skoler i regionen med forestillingen "Hamsun Waits for Us".  Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

 

– Vi synes det var veldig fengende, sa Ingeborg Breines og Torild Bugge til VOL etter konserten.

– Sindre Myrbostad hadde en fantastisk energi, konstaterte Bugge.

Tror det vil fenge de unge

Også Charlotte Viitsalo og Lill Skaustad var begeistret for forestillingen.

Lill Skaustad og Charlotte Viitsalo var storfornøyde etter forestillingen.  Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

 

– Det var fantastisk, konstaterte de.

Både Viitasalo og Skaustad hadde middels kjennskap til Hamsun og Waits fra før, men synes måten deres verker ble fremstilt på var veldig bra.

– Måten de hadde smeltet tekstene og sangene på var fantastisk.

– Tror dere dette vil appellere til de unge, som er den tiltenkte målgruppen til forestillingen?

– Ja, det tror jeg. De sluker jo alt de blir introdusert for, så jeg ser ingen grunn til at de ikke skulle like det, sier Viitasalo.