Se bilder:

Hundeutstillinga i Blåbyhallen arrangeres for niende gang

Barn, voksne, valper, rasehunder, nysgjerrige tilskuere - det er rom for alle på hundeustillinga i Blåbyhallen. Denne helga arrangeres utstillinga for niende gang.
Sortland

– Det er vel rundt 700 hunder innom på to dager. Vi har vært oppe i over 1000 tidligere, så det er litt færre i år, det skyldes i hovedsak antall raser, sier leder Ann Tove Halvorsen i Sortland hundeklubb.

Hundeeierne med første- og andreplasshundene gratulerte hverandre. 

 

I tillegg til lokale deltakere og -besøkende er det også kommet folk fra andre deler av Nord-Norge - som Hammerfest, og fra andre deler av landet. Det er også folk med fra både Sverige og Finland, ifølge Halvorsen. Dommerne er også fra flere forskjellige land.

– Dette er et stprt arrangement for oss som klubb. Så vi begynner å planlegge et år i forveien, med å booke hallen, kontakte dommerne og få tak i personale. Arrangementet er hovedgrunnen for vår eksistens, sier Halvorsen.

Varierte konkurranser

Hundene som deltar vurderes i blant annet lydighet, såkalt agility (samspill mellom eier og hund, bedømmes i hinderbane) og en av de nyere sportene i hundemiljøet, rallylydighet. Dette er den raskest voksende hundesporten i Norge, og VOL kommer tilbake med en egen sak om den søndag.

Kort oppsummert er sporten en slags blanding av de andre grenene, der det er en konkurranse om å fullføre en rekke poster på kortest mulig tid. De som får flest poeng, og eventuelt fullfører raskere enn de andre med samme sum, vinner. Denne sporten er spesielt populær hos unge hundeeiere. Det er heller ikke krav om at hundene må være renraset for å delta.

Mange av hundene tar meg seg flere priser fra bedømmingen.  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Halvorsen sier at det i tillegg til konkurransen, også er en handelsmesse og sosialt samlingspunkt.

– Det er en kjempefin arena for familier. Mange som har tenkt på å få seg hund kommer hit, så de kan prate med oppdretterne, andre hundeeiere og få hilst på hunder. Da kan de få se hvordan rasen de hadde tenkt seg ser ut og oppfører seg, sier hun.

Stands og kaker

Det er også en variasjon av boder - alt fra Dyrebeskyttelsen til lokale håndverkere og hundeutstyrutsalg.

– Vi har aldri hatt så mange som har stand som i år, sier Halvorsen.

Dyrebeskyttelsen er på plass under utstillinga.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Mange av dem som deltar, jobber på og besøker messa benytter seg også av andre tilbud på Sortland.

– Sånn sett gir vi litt tilbake til byen også, sier Halvorsen.