– Det er lagt ned en stor frivillig innsats

Nå blir det bygd bocciabane og grillhytte i parken som ligger over Frydenlundparken. Det kommer også blomsterhage, lekestativ og akebakke, for å nevne noe.

Det er mange som står på for å få ferdigstilt parken over omsorgsboligene. Her sjef Unni Glad ved frivillighetssentralen, nestleder Jan H. Pettersen ved sentralen, kommunearkitekt Kristine Røiri og Sortland Rotarys Rolf Johnsen.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

Frydenlundparken er nå så godt som ferdig, og er tatt i bruk av både store og små. Like over parken ligger Parken omsorgsboliger - og på oversiden av disse igjen ligger det som uformelt kalles Øvre Frydenlund av kommunen. Det som også skal bli en park.

En gang var det tett skog her. Det var lokale ildsjeler i Rotaryklubben som tok initiativ til å hogge ned trærne, og som har fått hjelp av andre i lokalsamfunnet til å også fjerne stubbene. Nå er det kun én igjen, og den skal bevares som et minne om det som en gang var - i tillegg kan den brukes til å leke på.

Slik ser det ut nå. Sakte, men sikkert forvandles gressletta til en park.  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Nå er det gressplen og flatmark. Bulldozer maskinlag har stilt opp med både grus og mannskap som har hjulpet med å legge den.

En flat grusslette er omringet av trestokker. Dette er en bocciabane, forteller Unni Glad ved Sortland Frivilligsentral, og legger til at det er Sortland Frivilligsentral som bygger bocciabanen med egne midler.

– Boccia er veldig populært, spesielt i varmere strøk. Dette er en bane med internasjonale mål, på 6x10 meter. Vi vil også både ha ordinære kuller og lettere plastkuler, sier Glad.

Universell utforming

Det går en grusvei opp til banen, og langs trestokkene. Tanken er at hele parken skal være universelt utformet og tilgjengelig for folk som for eksempel sitter i rullestol eller benytter seg av gåstol.

Ved siden av bocciabanen står et langbord som Asbjørn Høgden lagde i sin tid, og ved siden av dét igjen står fundamentet til en hytte, støpt i betong. Etter hvert skal det også bygges en grillhytte.

– Nå er hytta lagt i bestilling, sier leder Per Sture H. Pedersen i rotaryklubben. De har fått penger både fra lokale sponsorer og fra Rotary både nasjonalt og internasjonalt.

Lekestativet er klart til montering, og betingfundamentet for grillhytta er lagt. I parken over Frydenlundparken er arbeidet i gang for fullt.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Betongen er støpt av byggfaglinja, og grillhytteprosjektleder Rolf Johnsen sier hytta også bygges slik at den er lett tilgjengelig for rullestolbrukere. Størrelsen er 17 kvadratmeter.

Rotarygjengen har lagt ned mye innsats, og håper å få belønning for strevet: de har søkt om å få parken navngitt Rotaryparken. Foreløpig heter den bare Parken, eller Øvre Frydenlund, avhengig av hvem du spør.

Akebakke og blomsterhage

Det skal legges vei gjennom hele parken slik at rullestolbrukere kan komme seg rundt. Det skal likevel bli ordentlig park, med benker og blomster, lover kommunearkitekt Kristine Røiri. Under kan du se parken slik kommunen ser for seg at den skal bli.


Det settes også opp et klatrestativ, som kommunen og fylkeskommunen spleiser på. I tillegg opprettes det en haug som skal brukes som akebakke om vinteren. Det vil også være gapahuk og bålplass.

– Det er viktig å også ha vinteraktivitet her, sier Røiri - som sier kommunen også diskuterer å få inn infrastruktur som strøm og belysning, som gjør parken mer tilgjengelig om vinteren. Rotaryklubben ønsker gjerne varme i grillhytta, så folk kan trekke inn på kalde vinterdager.

Både frivillighetssentralen, kommunen og Rotaryklubben har lagt ned en betydelig innsats for å arbeidet i parken i gang. Her står de midt på det som blir en bocciabane.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Julemarkedsambisjoner

Akkurat nå ser parken ut som en byggeplass, men med samarbeid mellom kommunen, frivillige, private næringsaktører og fylkeskommunen, blir det framdrift.

– Det er kult at vi har fått til så mye med frivillig innsats. Samarbeid har vært helt sentralt for å få det til, sier Røiri.

– Dette er starten på noe veldig bra. Vi har større planer, blant annet skal vi anlegge platting rundt hytta og kanskje rundt bocciabanen, sier Johnsen.

Glad ved frillighetssentralen har også store ambisjoner for parken:

– Jeg har en drøm om å få til julemarked her, sier hun.