Uttakssamling for regionlaget i volleyball i helga:

– Bra at vi har fått opp et så godt guttemiljø i Vesterålen

Denne helga har det vært avholdt uttakssamling til regionlaget i volleyball for U16-gutter på Sortland. Det er ganske nytt at man har fått etablert et sterkt volleyballmiljø også på guttesida i Vesterålen, ifølge regionlagstrener Håvard Hamansen Wallstad.

Deltakerne på uttakssamling til regionlaf Nord-Norge i volleyball for gutter under 16 år.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

I helga har det vært uttakssamling for regionlaget i volleyball for gutter under 16 år. Deltakerne er nominert fra de nordnorske volleyballagene, i alt ble 24 gutter nominert, men kun 22 kunne delta. Bare 12 av dem velges ut til regionlaget.

Økt interesse

Spillerne er fra et lag i Mosjøen, fra BK Tromsø, Sortland IL og Øksil. Vesterålen virker med andre ord å bli godt representert i regionlaget.

– Vi er heldige som har fått opp et så godt guttemiljø for volleyball. Det har vært nede lenge, men nå er det et større miljø, sier regionlagstrener Håvard Hamansen Wallstad.

  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

– Tidligere har vi omtalt at man har slitt med å få til guttelag på Sortland, men nå er det mange fra SIL her. Er det vanlig å ha så mange fra Sortland med på uttakssamling?

– Nei, det er ikke vanlig. Tidligere har vi nesten slitt med å finne noen å nominere og å fylle laget, men slik er det ikke nå, sier han.

Økt interesse hos flere lag gjør at nivået også er høyere enn tidligere.

– I år er det veldig jevnt nivå. Det blir kamp om å tas ut. Det er noen som kommer til å bli skuffa, men vi får håpe det kan fungere som ytterligere motivasjon til senere, sier Wallstad.

Noen av guttene har også potensiale til å bli gode, selv om de kanskje ikke velges ut i år eller neste år, tror han.

Motivasjon og treningsvilje

Wallstad skryter av guttene som deltok på samlinga i helga.

– Det er utrolig artig å se på dem, de har en stor treningsvilje og mye motivasjon, sier han. Motivasjon og holdninger er noe av det man jobber med på regionlagssamling - det fysiske er ikke noe de vektlegger like mye, guttene er tross alt i en vekstfase. Det ser ikke ut til å legge noen demper på treningsviljen.

– Vi jobber også med det mentale, og med skadeforebygging og restitusjon. Det kan være lett å trene feil, spesielt i den alderen, så det har vi mye fokus på, sier Wallstad.


Øksneskvinne klar for ny volleyballsesong:

– Det blir tøft å klare samme prestasjon som i fjor

Marianne Steen Knudsen og fjorårets seierslag Førde er klare for ny sesong i volleyballeliteserien. Øksneskvinnen tror det blir vanskelig å klare samme prestasjon i år som i fjor - da de vant både norgesmesterskapet og serien.

 

Deltakerne på samlinga er i aldersspennet 12-15 år. Mange av dem har allerede hevdet seg.

– Nivået er bra. De som er seriøse utvikler seg godt. Fire nordnorske lag stilte i junior-NM, det sier jo sitt, og er veldig bra, sier Wallstad - som understreker at de er veldig opptatt av at selv om mange vil satse seriøst, skal det også være morsomt.

– Gutta tar det veldig seriøst, men jeg mener det er viktig å også ha det gøy og at treninga føles som en trygg arena, sier han.

Kompiser drar med hverandre

At spillerne har det gøy tror han også er en av forklaringene på hvorfor de har lyktes med rekrutteringa også på herresida.

– Det er ikke noe fasitsvar på hvorfor vi har fått det til nå. Men vi ser at kompiser drar med seg kompiser. Vi har også stort fokus på å ha det artig. Det går an å kombinere litt seriøs trening med å ha det morsomt. I en del andre idretter faller mange fra når det blir blodseriøst, sier han.

  Foto: Jenny Dahl Bakken

Når det gjelder hvilke utfordringer klubbene har, er dette utfordringer som gjelder både gutte- og jentelag, og flere idretter: manglende hallkapasitet.

– Hallkapasiteten her på Sortland er sprengt. Vi får ikke nok treningstid, og noen steder må lag med barn ned i 12-13-årsalderen trene halv ni om kvelden. Det er samme problem også i Bodø, Tromsø, Mosjøen. Dette er en utfordring alle steder, sier han.

Ikke alle haller er egnet til volleyballspilling og det er også mye logistikk inne i bildet, ifølge Wallstad.