Se bilder og video:

Dronerace og flykræsj på modellflytreff

Hinderløype med droner og konkurranse om å kræsje andres modellfly var populære aktiviteter under Blåbyhallens elektroniske flytreff. To droneraceeksperter hadde tatt turen helt fra Oslo.

Populær aktivitet i modellflymiljøet: om å gjøre å være siste fly i lufta. Da er det lov å kræsje andres fly.

Sortland

I helga ble det såkalte årlige microflytreffet arrangert i Blåbyhallen. Skjønt, det var langt fra bare fly det dreide seg om - alle slags elektroniske dingser, fra biler via ståbrett (en slags selvbalanserende segway) til droner og modellfly var å finne i hallen lørdag og søndag.

Miljøet er ikke større enn at mange av deltakerne kommer langveisfra.

– Vi er så få, så vi må være venner, sier Lage Salomonsen spøkefullt. Han har kommet fra Mo i Rana for å delta på treffet på Sortland. Ved siden av ham, like spøkefull, står Ronny Sandslett fra Tromsø. Det er likevel ikke de to som har reist lengst for å delta på helgas moro i Blåbyhallen.

Lage Salomonsen (t. v.) og Ronny Sandslett har kommet fra henholdsvis Mo i Rana og Tromsø for å delta på treffet i Blåbyhallen denne helga.  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Drone som sport

De to som har reist lengst er nemlig Jannik Kokkvold og Øystein Berg. De driver laget Rotaro, som i tillegg til å drive med diverse dronesport også lager og selger egne produkter. Til vanlig holder de til rett utenfor Oslo.

Ja, du leste riktig. Dronesport. Droner kan nemlig brukes til mer enn å spionere på naboen eller lage fantastiske landskapsvideoer ovenfra - de kan konkurreres med.

Slik kan en dronebane se ut. Ser du dronen på vei inn mot en av banene?  Foto: Jenny Dahl Bakken

Midt på banen i Blåbyhallen står nemlig diverse porter. Konkurransen går ut på å raskest mulig få dronen gjennom alle portene. Den som klarer flest runder på kortest tid, vinner. I finalen er det om å gjøre å klare tre runder raskest. Deltakerne har på seg VR-briller, og det de ser i brillene er det dronen filmer foran seg. De styrer med andre ord dronen i førsteperson. Det hele minner om en slags kombinasjon av en flysimulator og en fjernstyrt bil.

Hvordan kommer man egentlig på å begynne med dette?

– Jeg så noen kule videoer på YouTube, der noen skjønte at man kutte putte kameraer på sånne fjernstyrte droner. Det er mange utrolige videoer, både folk som filmer fra fjelltopper og lignende og folk som konkurrerer. Det er blitt et ganske høyt nivå på sporten etterhvert, en konkurranse kan være veldig intens, forklarer Kokkvold.

Konkurransedeltakerne er dypt konsentrerte. Gjennom brillene ser de det dronen filmer, og styrer den i førsteperson.  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Blitt en idrett

Dronestyring som idrett har blitt så stort at det har blitt et eget forbund - under Norsk luftfartsforbund, som igjen ligger under Norges idrettsforbund.

Jannik Kokkvold (t. h.) har reist langt for å delta på treffet i Blåbyhallen.  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Og det er ikke bare uformelle turneringer som på Sortland i helga. Det arrangeres mesterskap også.

– Det ble arrangert VM i droneracing for første gang i sommer, og i begynnelsen av november begynner begynner VM i Kina, sier Kokkvold.

Også barna fikk prøve seg på droneflyging i Blåbyhallen.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Ifølge ham er det vanligere og vanligere at tradisjonelle microflytreff også inneholder droneflyvning, og rotarogjengen blir stadig oftere invitert til å være med på treff eller holde kurs.

Konkurransen er populær blant deltakerne på treffet, men langt fra alle er like gode. Det tar de med godt humør - treffet i Blåbyhallen handler tross alt mest av alt om å ha det gøy.

Selv om det var mye annet å leke seg med i Blåbyhallen denne helga, er det tross alt microfly det handler om for de fleste deltakerne på treffet.  Foto: Jenny Dahl Bakken