Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge:

Støtter opp om unge talenter

Tirsdag ettermiddag overrakte Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge en sjekk på 65.000 kroner til Unge talenter-konserten som skal holdes på Leknes 21. oktober.

Solistene og LVO er var veldig fornøyde med å få tildelt sjekk fra Sparebankstiftelsen. Fra venstre: Maiken Andreassen fra Sparebank 1 Nord-Norge på Sortland, trompetist og solist Victor Vogel, fiolinist og solist Aurora Bjørkheim Winsjansen og Erik Bugge, styreleder i NVO.  Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

Sortland

Stiftelsen eier en del av banken, og opererer slik at når de får overskudd deler de ut deler av det til noen av dem som har søkt om støtte fra dem.

– Vi får titt og ofte søknader og gir støtte til prosjekter som er av allmennyttige formål, blant annet rettet mot fritidstilbud for barn og unge. Disse har levert en god søknad og favner bredt i vårt område. Konserten kan absolutt sees på som allmennyttige formål, sier Maiken Andreassen i Sparebank 1 Nord-Norge, på Sortland.


Jobber på spreng for finansiering - LVO kan bli historie etter 43 år:

– Det vil være en tragedie om vi mister orkesteret

I 43 år har Vesterålen og Lofoten hatt noe så unikt som sitt eget symfoniorkester, gjennom Lofoten og Vesterålen orkesterforening. Men fra neste høst kan det være slutt - om ikke alle gode krefter trår til for orkesteret.

 

Flest fra Vesterålen

Konserten, som pengene skal gå til, er et tilbud til unge musikere i Lofoten og Vesterålen, i samarbeid og arrangert av Lofoten og Vesterålen Orkesterforening (LVO). En slik konsert har blitt arrangert flere ganger tidligere, og er som regel annen hvert år. Det var tolv solister som søkte om å få spille solistkonsert med LVO, og ni som har fikk tilbud.

– Av disse ni er åtte stykker fra Vesterålen. Da fra Andøy, Sortland, Hadsel og Lødingen, i tillegg til en fra Vestvågøy, sa Erik Bugge, styreleder i LVO, under dagens overrekkelse.

– Veldig spennende

To av solistene som skal opptre under konserten, Aurora Bjørkheim Winsjansen (18) og Victor Vogel (17) var tilstede for å ta imot sjekken.


Lokale ungdommer inntar scenen sammen med solister flere ganger deres alder under operamatiné

Unge talenter fra Melbu med i LVO-konsert

Birgitte Frendal (16) og Malik Odin Salahudeen (16) er to unge lokale talenter som inntar scenen med flere kjente musikere under Lofoten og Vesterålen orkesterforenings operamatiné på Melbu på søndag.

 

Bjørkheim Winsjansen går sisteåret ved musikklinja på Sortland og spiller fiolin, mens Vogel går er på sitt andre år ved samme linjen og spiller trompet.

–  Jeg har vært med i LVO siden jeg flyttet til Sortland for fire år siden. Det er veldig spennende å få spille solistkonsert med et semiprofesjonelt orkester, for da får vi øving i å spille konserter og i å spille foran et publikum, forteller Bjørkheim Winsjansen.

– Mer spisset

Bugge forteller at mange av de som spiller sammen med LVO, kommer fra musikklinja eller fra korps-miljøet.


– Kan gi øyrikets symfoniorkester en trygg framtid

Lofoten og Vesterålen Orkesterforening har bak seg et aktivt og positivt år, med rekord i antall publikummere. Nå håper man på ei økonomisk løsning, som kan gi orkesteret ei trygg framtid.

 

– Både Aurora og Victor kommer fra et frivillig miljø. Det kan ikke understrekes hvor viktig slike miljø er. Unge talenter-konserten er spisset og gir en mulighet for at de som har lyst til å spille mer spisset enn de gjør til vanlig, kan være med på noe slikt, sier han.

Bugge synes det er flott at banken støtter opp om unge solister og orkester.

– Vi har øvd litt foran den kommende konserten, og med tanke på nivået til de unge musikerne, er det er tøft for orkesteret å henge med, slår han fast.

Potensielt prøvespillrepertoar

Fiolinisten Bjørkheim Winsjansen skal spille andresatsen til Henry Wienawskis fiolinkonsert.

– Jeg skal spille andresatsen som er et romantisk stykke, sier hun.

Hun skal søke seg videre til høyere musikkutdannelse når hun er ferdig med videregående, og vet at det stykket hun skal spille ved opptak, er et potensielt prøvespillrepertoar.

Vogel ønsker også å søke seg til videre utdanning når han er ferdig med videregående, og skal spille et utdrag fra et av Alexander Arutiunians stykker.