Trosset været for Kirkens bymisjon

Søndag arrangeres TV-aksjonen til inntekt for Kirkens bymisjon. Bøssebærerne trosset uværet og gikk for saka.

Vanja Wallstad Hamansen og sønnen Markus var to av bøssebærerne på Sortland i år.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

STATUS: Søndag kveld  rundt kl. 20 melder komiteen i Sortland at det har kommet inn ca. 112.480 kroner via bøssene. Det er adskillig mindre enn i fjor, da det kom inn rundt 141.000 kroner via bøssene. Søndag kveld er det ikke kjent hva som har kommet inn via Vipps og telefon, så sluttbeløpet fra Sortland kan bli mye høyere.

Frivillighetsleder Unni Glad var noe bekymret søndag ettermiddag: en del av bøssebærerne møtte ikke opp. Om de hadde glemt det, eller om de ikke orket å gå i dette været, vites ikke. De som møtte opp, var klare for dyst. Sånn kan det være å bo i Vesterålen, var omkvedet.

Dårlig vær, god sak

Blant bøssebærerne var Vanja Wallstad Hamansen og sønnen Markus Wallstad Hamansen.

– Det var Markus som meldte seg på. Da han sa fra om det, meldte jeg meg også på, forklarer Vanja. Hun har gått TV-aksjonen én gang tidligere, og har også gått for kreftsaka et par ganger. De to holdt fokuset på at pengene går til en god sak.

– Markus sa i morges at det får være trøsten. Dessuten, tenk hvor deilig det blir å komme inn, sier hun.

Christian Torset var også bøssebærer og for anledninga sjåfør for Hamansenene. Han var enig i væranalysen:

– Når man kommer seg inn i kveld og får tørka av seg, føler man seg ekstra glad og snill, sier han.

Norges største dugnad

Torset har gått TV-aksjonen flere ganger. Han mener det er noe spesielt med den.

– De sier på TV at dette er Norges største dugnad, og det syns jeg er veldig fint. Jeg tenker at hvis vi hadde gjort det på samme måte med klimautfordringene, at alle bidro og gjorde litt, ville vi vært i mål, sier han.

Torset sier han syns det er oppriktig fint og givende å gå TV-aksjonen. Og det var blide sortlendinger som tok imot bøssebærerne på døra.

Christian Torset var en av mange bøssebærere på Sortland søndag. De fleste ga med et smil, slik som Astrid Karlsen (avbildet).   Foto: Jenny Dahl Bakken

– Du er jo også SV-politiker. Burde ikke organisasjoner som Bymisjonen få nok midler til å drive fra myndighetene, i stedet for å måtte finansierie virksomhet via innsamlinger?

– Joda, jeg tenker det, men jeg mener denne aksjonen har en egenverdi. Jeg skulle ønske ting ble løst på bedre måter, men det går penger til forskjellige tiltak hvert år, og det er rett og slett ikke rimelig at alt skal tas over sentrale bevilgninger, sier han.

– Lett å gi til

På Kulturfabrikken satt ordfører Tove Mette Bjørkmo og tok imot bøssebærerne. Der vanket det blant annet pizza. Ordføreren sier hun selv har vurdert å gå, men de siste årene har blitt bedt om å sitte på mottaket. Hun tror det er stor giverglede i årets TV-aksjon.

– Jeg tror det er et formål som er lett å gi til. Det er gjennkjenbart for mange, og hjelper folk i vårt eget land. Det er en god sak, sier hun. Hun mener aksjonen også har andre positive sider enn de rent økonomiske.

– Det gjør noe med folk å kunne bidra eller hjelpe til litt, og mange syns jo det er hyggelig å få besøk på døra, sier hun.

Bjørkmo var søndag ettermiddag opptatt av å formidle at man kan gi selv om man ikke hadde kontanter eller var hjemme da bøssebæreren kom.Man kan ringe TV-aksjonsummeret Ring 822 06 006 (250 kroner), sette inn penger på konto via nettbank eller vippse. Du kan lese mer om givermulighetene her.