Klart for den femte utgaven av Tom Waits-løpet:

– Fint å kunne vise frem utelivet på en slik måte

Lørdag er det duket for den femte utgaven av Tom Waits-løpet på Sortland.

Sebastian Rudolph (t.v) fra Ekspedisjonen, arrangør Ken Rune Hansen, Siv Karin Ellingsen fra Baren Første og Erlend Salvesen fra Blå Bar gleder seg alle til Tom Waits-løpet.   Foto: Espen Mowinckel Pettersson

Sortland

Dette er Tom Waits

Thomas «Tom» Alan Waits (født 7. desember 1949) er en amerikansk Grammy-belønnet musiker og skuespiller. Det er som musiker og sanger han er mest kjent. Mange av sangene hans har han skrevet med sin kone Kathleen Brennan.


Waits har også jobbet som komponist til filmer og musikaler og har spilt biroller i filmer som for eksempel The Fisher King og Bram Stoker's Dracula. Han har blitt nominert til en Oscar for sitt arbeid med filmmusikk-album.


14. desember 2010 ble det kjent at han ville bli tatt opp i Rockens æresgalleri sammen med blant andre Neil Diamond, Alice Cooper, Darlene Love og Dr. John. Opptakseremonien var 14. mars 2011 på Waldorf-Astoria i New York City. (Kilde: Wikipedia)

 

Årets utgave av løpet involverer fem utesteder på Sortland. I år starter det på Ekspedisjonen, hvor Rasmus Johansen, Kristian Jakobsen og Jonas Henden vil covre Waits. Turen går så videre til Blå Bar hvor Rich Dooley og The Irrelevants spiller. Stopp tre er Saabyes Bibliotek. Her vil Tara og Lisa spille. Baren Første er fjerde stopp hvor Frode Skarsem, Ken Rune Hansen og Julie Remme spiller opp. Kvelden avsluttes på Petroleum Bar hvor Hamsun Waits for us gir det hele en verdig og flott avslutning.

Fredag samlet representanter for utestedene seg på Sortland torg. For selv om kvelden handler om kunstneren og musikeren Tom Waits, er det også en kveld hvor utelivsbransjen i Sortland viser hva samarbeid kan føre til.

– Det var jo litt sånn det startet for fem år siden. Utestedene ville finne felles mark å samarbeide på. Denne ene kvelden får de vist det til gangs, at samarbeid er mulig og gir noe ekstra, sier Ken Rune Hansen, som er arrangør for årets Waits-løp, en rolle han har hatt i fire år.


«Løper» byen rundt for Waits

For første gang samarbeider det lokale utelivet i Sortland om et arrangement, når de fredag arrangerer Tom Waits-løp.

 

Erlend Salvesen fra Blå Bar er enig.

– Vi i utelivsbransjen på Sortland samarbeider godt hele året, men det er jo ekstra hyggelig å samarbeide om et slikt flott arrangement som dette, sier han.

– Hvorfor er dere med?

– Det er jo utrolig kult da. Et kult konsept, rett og slett. Så viser det jo frem utelivsbransjen på Sortland på en fin måte. Folk som kanskje ikke er så ofte innom Blå Bar, får se hva vi har å by på, sier Salvesen.


– Her er det høyest tetthet av Tom Waits-fans i landet

Det kan virke som om sanger om kvinner i trøbbel og menn på skråplanet har en naturlig plass i Sortland.

 

Tradisjon

Tom Waits-løpet Sortland er en «avlegger» av det samme løpet i Oslo. Sortlandsversjonen så dagens lys for fem år siden og ble startet av bant andre folk på Kulturfabrikken. Ken Rune Hansen kom inn for fire år siden. Hvorfor ble han så involvert?

– Tom Waits har bestandig vært viktig for meg. Han er en artist og kunstner som jeg alltid har hatt et varmt og nært forhold til. En artist jeg kan høre på om det er regn eller sol, om jeg er trist eller glad. Så det første året var jeg veldig glad i arrangementet og det var noe jeg ønsket å være med på videre. Jeg er veldig glad for at vi har fått det til.


Løper byen rundt for Waits

Lørdag er det igjen anledning til å snøre barskoene, varme opp sangstemmen og løpe byen rundt for Tom Waits.

 

Lavterskel

Hansen er medarrangør sammen med Gaute Bergsli. For Hansen er lavterskel et nøkkelord.

– Dette er et gratis arrangement. Artistene spiller og opptrer på dugnad. Alt av utstyr vi trenger sponses. Vi har med unge artister som knapt nok lovlig kommer inn på utestedene. Dette skal være noe for alle. Et sosialt arrangement som skal bringe folk sammen.


"Løper" byen rundt for Waits

Også i år bys det på Tom Waits-løp på Sortland.

 

– Påstand: Tom Waits-løpet er en unnskyldning for å gå ut tidlig og drikke seg full.

– Nei, det handler ikke om det. For mange er alkohol en naturlig del av et slikt løp, men ikke nødvendigvis. For meg handler det om sosialt samvær, men også en hyllest til en fantastisk kunstner og artist, sier Hansen og fortsetter:

– Vi har en fantastisk lineup med artister i år. Jeg opplever også at de som har opptrådt tidligere liker veldig godt å kunne spille Tom Waits for et mottakelig publikum hvert år. Så er det også slik at mange har fått øynene opp for Waits på disse kveldene. Så å si at det er et rent «fylleslag», blir for meg helt feil.


Sprang etter Tom Waits

Årets Tom Waits-løp var godt besøkt. Se bilder og videoglimt her.


For ordens skyld informerer vi om at Ken Rune Hansen jobber i markedsavdelingen til Vesterålen Online.