Stiller med både rutine og ungdommelig pågangsmot

Sortland SV har startet nomineringen til neste års kommunevalg.

Leder i Sortland SV, Jørun Drevland (til venstre), sammen med partiets tre øverste kandidater til neste års kommunevalg. De består av veteranen Oddmund Enoksen , Christan Torset og Ina-Beathe Jensen.  Foto: Vidar Eliassen

Sortland

– Det er gøy å være med i Sortland SV for tiden, sier leder Jørun Drevland.

Torsdag formiddag presenterte partiet de fire første kandidatene til neste års kommune og fylkestingsvalg. Topplisten består både av rutinerte ringrever og helt nye politiske stemmer.

Øverst på listen står ikke ukjente Christian Torset. Han har lang erfaring fra kommunestyret i Vefsn og er blant annet leder for Nordland SV, men er førstereisgutt i lokalpolitikken på Sortland.

– Jeg flyttet hjem for tre år siden og har ikke hatt mulighet til å stille tidligere. Men nå ønsker jeg å bidra, sier han.

Opptatt av rettferdig fordeling

En av Torsets politiske hjertesaker er fordeling, som han og partiet mener er for skjev.

– De fleste klarer seg bra, men ikke alle. Det er viktig å ta vare på dem som faller utenfor. Det skal for eksempel ikke være slik at enkelte mister barnetrygden om man får sosialhjelp, sier han.

Nummer to er Ina-Beathe Jensen. Hun er sykepleierutdannet og jobber i hjemmetjenesten. 38-åringen har ikke politisk erfaring, men har blitt spurt flere ganger tidligere om å engasjere seg i lokalpolitikken. Nå synes hun det var på tide å ta steget.

– Jeg synes det er bedre å være på innsiden enn utsiden. Nå føler jeg at tiden er moden for å bidra, sier Jensen og legger til at helse, miljø og fordeling er hennes hjertesaker.

Økende medlemsmasse

Mens både Torset og Jensen er kumulerte toppkandidater, er ikke veteranen Oddmund Enoksen det. 64-åringen står oppført på tredjeplass. På fjerdeplass finner vi 26 år gamle Lise Reinsnes, som er leder i Sortland SU.

Drevland forteller at det er god driv i Sortland SV. Siden i januar har partiet hatt en medlemsvekst på 30 prosent. 63 av medlemmene er kvinner, noe som utgjør 2/3 deler av partiet. Drevland, som hadde en sentral rolle i partiets oppstart, har mange år bak seg i kommunestyret. Hun er glad for at partiet har en kvinne helt i toppen av nominasjonslista, noe også Torset er.

– At vi satser på og løfter frem kvinnene er noe både jeg og partiet synes er viktig.

Vil styrke seg

Den siste perioden har Sortland SV vært enslig svale i for partiet i kommunestyret. Fra og med neste høst håper partiet på i alle fall to plasser, kanskje flere.

– Vi får se, men vi håper å kunne styrke oss. Det er tungt å være helt alene, sier Drevland.

Både hun og de andre i partiet poengterer at det er god stemning og mye optimisme innad i partiet.

– Det er høy kompetanse og mange flinke folk. Vi gleder oss til medlemsmøtene, sier Christian Torset.

Resten av SVs nominasjonsliste til neste års valg, blir offentliggjort etter nyttår.