Sender skolestrukturen i Sortland på høring

Driftsstyret bestemte seg torsdag for å sende rapporten om skolestruktur på høring. Selve debatten om strukturen ble ikke tatt i møtet torsdag.

Driftsutvalgets møte 22. november.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

Rådmannens forslag til saka om skolestruktur som ble behandla i driftstyret torsdag, var at rapporten om strukturen som anbefaler å kun ha én skole på Sortland og én på Hinnøya, i tillegg til Sortland barneskole, skulle sendes på en ti ukers høring.

Politikerne i driftsutvalget hadde mange spørsmål. De lurte blant annet på hvorvidt de kunne gå inn for andre alternativer enn dem som ligger i rapporten, og dessuten på en del tekniske ting rundt beregninger av areal på skolene. Det ble også stilt spørsmål ved hva som var dyrest av investeringer versus vedlikehold. Det ble også spurt om det er slik at man uansett kan måtte riskere å sanere dagens skoler om ti år fordi de ikke holder teknisk mål, og svaret var at det kan være tilfellet. Byggene kan oppgraderes, men uansett ikke til toppmoderne standard.


Utredning om skolestruktur klar

Vil opprette ny 1.-10.-skole på Hinnøya og legge ned småskolene

Utredninga om mulig ny skolestruktur på Sortland er klar. Anbefalinga er å sentralisere dagens skolestruktur, men samtidig opprette ny grunnskole på Hinnøya.

 

Ville utsette

Samtlige partier skrøt av arbeidet som var gjort av rådmannen og Rambøll med utredninga. Det ble spesielt skrytt av at det har vært arrangert folkemøter og møter på de forskjellige skolene.

Rødts Fatima Zozan Kaya hadde i forkant av møtet varslet et utsettelsesforslag. Det handla om å utsette høringa slik at politikerne hadde bedre mulighet til å sette seg inn i dokumentene. Rapporten om skolestruktur er svært omfattende.


Fagforbundet reagerer kraftig på sortlandsbudsjettet:

– Vi har medlemmer som sier de vil slutte hvis de må ha ansvar for 25 barn alene

Fagforbundet og de tillitsvalgte i kommunen mener rådmannen går inn for altfor drastiske kutt i blant annet skoleverket, helsevesenet og rusomsorgen. De er bekymret for konsekvensene.

 

TIl slutt var det kun Kaya selv som stemte for dette forslaget. Flere av politikerne mente at saken ikke kunne utsettes, men tvert imot var på overtid:

– Fra vår side vi er veldig klare på at diskusjonen må gå ut i allmennheten. Den er allerede i gang, det er full fart i media og folk diskuterer i lokalsamfunnene. Det politiske nivået er ikke ordentlig i gang med diskusjonen ennå. Vi kommer ikke til å støtte utsettelse, for vi mener tida er overmoden. Hvor vi havner når høringsuttalelsene har kommet inn, er en helt annen sak, og vi skal ikke debattere hvor vi står i dag, sa Høyres Liv Tjønsø.

– Overrasket

Det nærmeste man kom debatt om selve saken, var Jørun Drevland i SVs noe kryptiske kommentarer:

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg vurderer dette ennå, det viktigste er hva folk mener om dette. Det er veldig betimelig at det kommer. Noe som forbausa meg litt, var begrunnelsen for det å bygge en ny ungdomsskole på Strand, der får jeg si at det undrer meg. Jeg skal ikke bruke sterkere ord enn det. De som husker litt tilbake husker vel at det var en stor politisk debatt allerede for ti år sida hvorvidt man skulle bygge ny ungdomsskole på Strand. Det undrer meg at det kommer nå, men jeg skal ikke si hva jeg selv mener om saka i denne omgang, sa hun.