73 prosent mener julelysene i Sortland burde vært hvite

En meningsmåling VOL har laget på Facebook viser at 73 prosent av de som har svart, synes julelysene i Sortland sentrum burde vært hvite.

Flertallet av de som har svart på VOLs meningsmåling, synes juelysene i Sortland sentrum burde vært hvite.   Foto: Vidar Eliassen

Sortland

Debatten rundt de blå julelysene i Sortland, som VOL skrev om mandag, pågår fortsatt. Julegaten ble åpnet forrige uke, og mange synes ikke de blå lysene som henger i gatene minner om jul.


– Blå forbinder jeg med trist stemning. Varme lys stemmer jeg for

Kjell Fagerheim fra Sortland startet lørdag en tråd på Facebook-siden «Sortlending» for å få fjernet de blå julelysene fra Sortland sentrum. Dette fordi han mener de gjør for lite av det de er ment til, nemlig å gjøre det lysere.

 

Flertallet mot

852 av de som har svart på VOLs meningsmåling mener julelysene burde vært hvite, mens 311 synes julelysene er helt greie. Med 73 prosent mot og 26 prosent for, er det klart at flertallet mener julelysene burde vært skiftet ut.

– Jeg er fullstendig enig, men man trenger jo ikke å bytte ut alle pærene, men noen, sier initiativtaker til debatten, Kjell Fagerheim.

I Sortland kommune er det ifølge SSB 10.528 innbyggere. De som har svart utgjør 11 prosent av kommunens totale befolkning. Samtidig kunne alle svare på VOLs meningsmåling, og resultatet vil dermed ikke være signifikant for befolkningen i Sortland.

– Blått og jul = nei

I likhet med når Fagerheim stilte spørsmålet, er det også denne gangen dannet seg en debatt i kommentarfeltet.

– Blå lys har ingen ting med Jul å gjøre. Jul er en tid for VARME og omtanke, derfor varme hvite lys og ikke kalde blå. Greit at Sortland er den Blåbyen, men blått og jul = nei, skriver en.

En annen forteller om sin første opplevelse av de blå julelysene.

– Et år var vi på Sortland til julegrantenning. Spente sto vi og ventet, så skjer det, julegran med blåe lys. Dette var første året med blått. Det gikk et slags gisp gjennom folkemengden, men ingen sa noe. Sjokket måtte nok fordøyes. Spesielt og nytenkende, men blåe lys er vel ikke akkurat noe som lyser opp I mørketiden.

Andre er fornøyde og synes blå lys hører til i Blåbyen, men mener utførelsen ikke er god nok.

– Blåfargen er nå en ting, men det sarvet det henger på, rukkel fra ende tel anna. Snakker om at "skjorten ikke når buksa" :( Det er altfor lite til å nå fra ene siden av gaten, til den andre. Vi vil ha ordentlig julegate i Blåbyen, Vesterålens kjøpemekka.