Høyre vil gi 5000 kroner til studenter som flytter til Bodø:

Karianne Bråthen: – Synes dette er skikkelig smålig

Ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen (Ap) er bare en av flere som reagerer på at bystyret i Bodø vil lokke studenter til å flytte til kommunen, i bytte mot 5.000 kroner.

– Jeg synes dette er smålig, sier ordfører Karianne Bråthen om at studenter tilbys penger av Bodø kommune, for å melde flytting til kommunen.  Foto: Arkivfoto

Sortland

Flertall i Bodø bystyre – bestående av H, Krf, V og MDG har gått i et budsjettforlik og sørget for flertall mot posisjonen. De foreslår blant annet å gi et økonomisk tilskudd til studenter som tar flytting til Bodø.

De salderer budsjettet med å gi 5000 kroner i flyttetilskudd til hver student som tar flytting til Bodø og får dermed inntekt i form av innbyggertilskudd.

Totalt har bystyret med budsjettforliket fra de borgerlige partiene satt av 1,5 millioner kroner til å rekruttere studenter til å etablere seg i Bodø.

– Et skammelig forslag

Ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo  synes lite om at man vil belønne studenter økonomisk for å flytte. Hun retter krass kritikk mot vedtaket:

– Det er et ran fra oss som ikke har universitet, det er rett og slett et skammelig forslag. De vil kjøpe studenter, og la det gå ut over de andre kommunene, sier hun til VOL.

Også ordføreren i Øksnes reagerer på at man vil betale studenter for å flytte til Bodø:

– Det synes jeg er smålig gjort. I fra vår storebror og fylkeshovedstad, at kommunen skal sko seg på dette  for å få budsjettet i havn er dårlig gjort. Våre ungdommer for at de skal melde flytting til Bodø, det har vært ordninger som har vært over år, at våre ungdommer som studerer borte, de bor hjemme. Dette er bare ungdommer, som ikke begynt i arbeidslivet. Jeg synes det der er smålig gjort. Jeg ble helt overraska da jeg så det dette, sier Karianne Bråthen.

– Smålig gjort

– Jeg hørte nå på NRK Nordland, det er nok flere enn meg som reagerer.Jeg synes det er lite gjennomtenkt. Bodø er avhengig av resten av distriktskommunene i Nordland. Håpløst spør du meg!

– Jeg ville blitt like frustrert om Ap hadde foreslått dette. Jeg synes det er smålig gjort av vår fylkeshovedstad og bystyret, å faktisk gjøre noe sånt. Dette rammer distriktskommuner rundt overalt, sier Bråthen.

Fylkesrådsleder i Nordland, Thomas Norvoll  er heller ikke nådig i kritikken:

– Dette må være tidenes mest illojale handling fra Bodø kommune! Heldigvis er ikke ordføreren en del av dette, men de borgerlige partiene foreslår altså å lokke ungdom fra nabokommunene til å melde flytting til byen. Det kan høres forlokkende ut at studenter ved Nord Universitet skal melde flytting til Bodø for at kommunen skal få inntektene, men ungdommene kommer jo i stor grad fra andre nordlandskommuner. Disse kommunene får da færre innbyggere og mindre inntekter, skriver Norvoll på Facebook.

– Sånn kan vi ikke holde på i Nordland, hvis Bodø skal være fylkeshovedstad og storebror kan man ikke hente egen vekst fra naboene, skriver han på Facebook.

Kommunen tjener på dette

Joakim Sennesvik (H) var den som la fram forslaget for bystyret I Bodø.

– Rett før møtet fikk vi beskjed fra rådmannen om at forslaget for 2019 ikke var  mulig å effektuere fordi det vi får i innbyggertilskudd i 2019 allerede er beregna. Vi tok det ut for neste år, men har forslaget fortsatt inne i økonomiplanen fra 2020 og utover sier Sennesvik.

Bodø tjener 18.000 kroner på hver student som flytter til kommunen.

– Slik jeg har skjønt det ligger innbyggertilskuddet på  23.000 kroner, tilskuddet man får per innbygger i kommunen, sier han.

Joakim Sennesvik (H) sier han forstår at det kommer reaksjoner fra andre kommuner i Nordland.   Foto: Pressefoto

 

Der er kommet verbal pepper fra mange hold etter at saken i dag var oppe i bystyret.

– Jeg vil si først og fremst at man merket at Ap her har satt i gang hele apparatet for å prøve å skyte ned dette forslaget. Også ordføreren i Vestvågøy er negativ. Jeg tenker at det er mange kommuner sørpå som har vedtatt dette og jeg vet det ligger forslag i Tromsø om å gjøre det samme.

– På en eller annen måte må vi i nord kompensere for å beholde innbyggere totalt sett, tenker jeg. Men jeg skjønner at det blir reasksjoner fra kommuner ellers i Nordland, sier Sennesvik.

– Er en frivillig ordning

Han tilføyer at man har ikke bestemt noen spesielle innretninger for forslaget ennå.

– Jeg regner med at bystyret får anledning til å vedta en innretning for forslaget, det vil si at man for eksempel kan bestemme at man ikke skal ta studenter fra andre kommuner i Nordland, sier han.

Sennesvik tilføyer at han er opptatt av at studentene skal ha et godt tilbud i de kommunene de er i.

– Det at man er folkeregisterregistrert i den enkelte kommune gir en del tilbud der du faktisk studerer, som for eksempel fastlege. Det vil være en fordel for den enkelte student. Og det er bare å understreke at dette er en frivillig ordning, studentene bestemmer helt selv om de har lyst til å melde flytting eller ikke, sier han.