Nok en gang fullt hus:

Julemarkedet på Kleiva en dundrende suksess også i år

Søndag ble julemarkedet på Sortland videregående skole avdeling Kleiva avholdt for fjerde gang. I tillegg til ordinært marked får de besøkende blant annet hilst på dyrene i fjøset.

Tilløp til kø for å få smake elevenes nydelige kaker laget med ferske Kleiva-egg, skriver Nils Magnar Skjørsholm om dette bildet.  Foto: Sortland vgs

Sortland

Søndag ble det nå årlige julemarkedet på den gamle landbruksskolen, Sortland videregående skole avdeling Kleiva, avholdt for fjerde gang.

I fjor slo markedet alle besøksrekorder og mange av bodene ble nesten utsolgt for varer. I tillegg til salg fra boder med lokale produsenter, selges det også produkter laget ved skolen - alt fra egg og andre landbruksprodukter til ved.


Jubel på Kleiva - fylkeskommunen viderefører penger til oppussing:

Bygd 1954 - endelig får de oppgradert bad og kjøkken

I fylkesrådets budsjett for kommende år er det lagt inn 40 millioner kroner til oppgradering av bygningsmassen på Sortland videregående skole, avdeling Kleiva. Blant annet skal internatene få splitter nye bad og kjøkkenet skal moderniseres.


Barna kunne blant annet pynte pepperkakehus under markedet søndag.  Foto: Sortland vgs

Det ble også solgt mat. 25 liter fiskesuppe og 32 liter grøt ble fortært.

Elevstyrt

For mange har julemarkedet alt blitt en førjulstradisjon. Mange kommer også langveis fra. Spesielt populært er det også at det er aktiviteter på gården, for eksempel hesteridning. Blant annet hadde helse- og sosiallinja opplegg for barn med både minidiskotek og ansiktsmaling.

Det er elevene selv som arrangerer julemarkedet, og de får brukt det de har lært i løpet av året til å organisere markedet, produsere varer eller lignende.


– Kleiva setter fokus på brannvern

– Hvert år brenner det på over 200 gårder i Norge, skriver Nils Ragnar Stensø Skjørholm, avdelingsleder Kleiva Videregående skole.


Blant annet ble det solgt laks som elevene selv har vært med å produsere i samarbeid med Nordlaks og Eidsfjord sjøfarm. Det ble også solgt lettsaltet sild, sild som elevene selv har fisket. Skolen har nemlig egne skolekvoter.

En av utstillerne på markedet.  Foto: Sortland vgs

 

Mer salg enn i fjor

Lektor ved Kleia og en av de ansvarlige for markedet, Ørjan Magne Olsen, sier til VOL at det ikke var noen som telte besøkende i år, men at markedet trolig satte ny besøksrekord også i år.

– Det ble i hvert fall solgt flere produkter enn i fjor, sier han. Avdelingsleder Nils Ragnar Skjørsholm sier de hadde åpent to timer lengre enn i fjor, samt utvida areal og flere utstillere.

– Noen utstillere solgte noe mindre, mens andre meldte om mer salg, mye mer enn forventet, sier han.

Elevene på Kleiva hadde blant annet laget gløgg.  Foto: Sortland vgs

Fullt hus i Kleiva - tradisjonen tro

Julemessa i Kleiva sørget for kul på veggene. – Masse folk og bare hyggelige kunder, sier Heidi Larsen fra Bø gårdsslakteri.


Ifølge Skjørsholm har spesielt skolens egne produkter og elevbedriftene opplevd godt salg.

– Elevbedriftene solgte godt. De var tom for lutefisk ganske tidlig, det ble solgt kolossalt med ferske kleivaegg. Det samme gjaldt kjøttrull og saltkjøtt av sau fra skolegårdsbruket, og produsert av restaurant- og matfagelevene ved Sortland videregående avd. Øksnes, sa Skjørsholm.