Skal lede jazzfestivalen i jubileumsåret:

– Det blir mye jobb, men det blir jo veldig gøy også

Det har ikke lyktes jazzklubbens styre å finne en ny permanent festivalsjef. Derfor har Sonja Nilsen og Hege Steiro tatt på seg oppgaven på strak arm. – Vi får jo håpe folk skjønner at de må hjelpe til, når de ser hvem som skal lede festivalen, spøker Nilsen.

Hege Steiro og Sonja Nilsen skal lede jazzfestivalen i 2019.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

Steinar Kjeldsen hadde ansvaret for sin siste jazzfestival som festivalsjef i fjor. Dermed måtte det settes nye kluter til. Men å finne en ny permanent festivalsjef, har vist seg vanskelig. Samtidig ønsker jazzklubben å arrangere festivalen som normalt. Derfor skal Sonja Nilsen og Hege Steiro fra jazzklubben lede festivalen i år. Når det gjelder årene etter det, ønsker klubben å finne noen som kan lede festivalen.

– Vi håper fortsatt å få på plass en permanent person. Vi har også diskutert i jazzklubben om festivalen har blitt så stor at vi kanskje må opprette en prosjektstilling og få frikjøpt noen. Vi har sett at også festivaler som er mindre enn vår har ansatt noen, og det kan jo hende det kan skape mer interesse for å ta på seg den jobben, sier Nilsen. Per i dag arrangeres hele festivalen på frivillig basis.


Utsolgt konsertlokale fikk oppleve ISÁK:

Gnistrende fra scenen i Blåboksen

ISÁK - Ella Marie Hætta Isaksen, Aleksander Kostopoulos & Daniel Eriksen stod for et regelrett fyrverkeri av en konsert i Blåboksen lørdag kveld.

 

Jubileum

Sortland jazzfestival fyller 30 år i 2019, og det er dermed selve jubileumsfestivalen de to damene har fått ansvar for. Hvorvidt det blir noe spesielt program i anledning festivalen, er for tidlig å si, mener de. Foreløpig er Kulturfabrikken book og 20 festivalpass er lagt ut til salg for medlemmer av jazzklubben.

– Vi håper det skal gå greit. Alternativet var at det ikke ble festival, sier Nilsen - selv om de ikke ønsker å framheve dette med at man kunne endt uten festival. Jazzklubben er veldig innstilt på å få arrangert festival hvert år, og derfor fant de en løsning.

– Vi får satse på at når folk ser hvem som har tatt på seg ansvaret, at de skjønner at de må hjelpe til, spøker Nilsen.


Sortland Jazzfestival:

Lover flotte konsertopplevelser

I morgen onsdag går årets Sortland Jazzfestival av stabelen. Festivalsjef Steinar Kjeldsen lover flotte konsertopplevelser for alle og enhver smak.

 

2019 er neppe siste året festivalen blir arrangert, festivalsjef eller ei. Jazzfestivalen har nemlig fått innvilget penger fra Kulturrådet fram til 2020.

Mye har forandret seg på musikkfronten i Sortland siden den første festivalen ble avholdt i 1989.

– Det var et helt annet kulturliv da festivalen ble laget for 30 år siden. Nå skjer det veldig mye, det er jo nesten musikkarrangementer hver eneste måned, sier Nilsen.


Odd Nordstoga til Sortland Jazzfestival

I et samarbeid mellom Kulturfabrikken og Sortland Jazzfestival er den folkekjære artisten Odd Nordstoga klar for Sortland Jazzfestival i september.

 

Sponsorer og musikkglede

I tillegg til å skryte av styret i jazzklubben, som de mener fungerer veldig godt i dag, skryter de to festivalsjefene av festivalens sponsorer.

– Vi er heldig med fantastiske sponsorerer, og vi er kjempeavhengige av dem. Om bare én faller fra, går vi i praksis konkurs, for vi går akkurat i null, sier Steiro. Hvis de på sikt skal ha en prosjektleder til å drive festivalen, må de også søke om prosjektstøtte, og det krever ressurser. De sier derfor ikke nei takk til flere sponsorer enn dem de er veldig takknemlige for å ha i dag.


Har hundretusenvis av avspillinger på Spotify - nå har han gitt ut nytt album

Øyvind fra Sortland har blitt et undergrunnsfenomen

De færreste som driver med musikk, blir verdensbrømte. Man kan likevel ha svært dedikerte fans og tjene på musikken - det har Øyvind Pedersen (24) fra Sortland fått oppleve.

 

– Vi trekker jo også folk til Sortland, mange kommer tilreisende til festivalen, sier Nilsen. Men selv om festivalen kan fungere som et trekkplaster til Sortland, er det helt andre ting ved festivalen Nilsen trekker fram som det viktigste:

– Det viktigste poenget med å ha festivalen for min del er å spre gleden ved musikk og jazz. Spesielt til skoleelever, mange av dem får blitt med på festivalen og hører annen musikk enn de gjør vanligvis. Det er et unikt tilbud. Det er veldig viktig for meg, sier hun.

Travelt år

Steiro trekker fram at jazzfestivalen er populær blant artistene, og at Sortland har godt omdømme.

– Vi har et veldig godt renommé hos artistene. De er veldig fornøyde med å spille her, og skryter nesten av hvor mange ganger de har spilt på Sortland. Vi får gode tilbakemeldinger, sier Steiro.

Festivalen ligger fremdeles et godt stykke fram i tid. Før den tid har jazzklubben nok av ting på plakaten - flere konserter er allerede booket til neste halvår, for eksempel Steinar Raknes og Unni Wilhelmsen 3. februar. Men først er det jul, og da er også tid for den årlige romjulsjazzen andre juledag.

Noen av dem som er med og arrangerer romjulsjazz. Her er både Kulturfabrikken, jazzklubben og musikklinja ved Sortland videregående skole godt represetert.  Foto: Sortland jazzklubb

 

I år skal det jazzes både i Blåboksen og ute i kafeen på Kulturfabrikken.

– Tanken er at det ikke skal være noen konsert i kafen, men at folk kan treffe gamle kjente som er hjemme i jula og prate. I Blåboksen blir det mer ordinær konsert, sier Nilsen, som kategoriserer romjulsjazzen som årets happeing for jazzklubben utenom festivalen.

– Så får vi forhåpentligvis inn litt penger, så vi kan gjøre flere bookinger, sier hun.

På romjulsjazzen stiller lokale musikere opp på dugnad. På plakaten står blant annet Din Freundin, Vesterålen Storband, Sigrid Randers-Pehrson, The Irrelevants og bandet Blakkr Sál, som kaller seg et «alternativt bluesrockband». I tillegg spiller og synger diverse nåværende og tidligere musikkelever fra Sortland. Etter at programmet er ferdig, er det jamsession, så da er det bare å stille med eget instrument om man vil være med.