«Ei nordnorsk jul» med Lasse Uppman:

Lokket frem julestemningen hos vesterålingene

Onsdag kveld var det premiere på årets utgave av «Ei nordnorsk jul» med Lasse Uppman og hans fire korpsdirigenter i en så å si fullsatt Sortland kirke. Heller ikke i år lot hverken julestemningen eller gåsehuden vente på seg.

Konserten "Ei nordnorsk jul" med Lasse Uppman har som regel vært utsolgt de siste fire årene, og åpningskonserten det femte året var intet unntak.  Foto: Ann-Julie Nordgaard Nesmoen

Sortland

Med en kirke fullsatt av publikummere i alle aldersgrupper, skal det noe til for at det blir helt stille. Da kirkeklokkene ringte inn til konsert senket roen seg, og det var klart at nå var julestemningen i anmarsj.

– Ganske utrolig

Lasse Uppman, Skjalg Bjørstad, Eirik Dahl, Øystein Lunde Ingvaldsen og Håkon Kristiansen entret og startet konserten med «Nå tennes tusen julelys».

– Det er ganske utrolig at det er så mange her i kveld når man tenker på hvor mye som har skjedd her i Vesterålen i november og desember. Det har vært utsolgte konserter over en lav sko, så tusen takk til dere for at dere også kommer hit, sa Uppman.

Videre utover i konserten fulgte sanger som «Lang desember natt», «Alt æ ønske mæ te jul» og Kari Bremnes sin låt «E du nord».

– Tiden går fort når man har det artig, og vi er kommet cirka ti prosent ut i konserten, sa Uppman til latter fra publikum.

Under siste verset på "Nordnorsk julesalme" ble det nesten himmelsk stemning da bandet koret med flerstemt.  Foto: Ann-Julie Nordgaard Nesmoen

 

De var nok kommet litt lengre i setlisten, men publikum hadde enda mye fint å se frem til. Det var ingen tvil om at han og de fire korpsdirigentene, som de faktisk er på fritiden, jobber godt sammen, og dermed greier å kommunisere godt med publikum.

Underveis i konserten koret bandet med, og det er ikke til å stikke under en stol at gåsehudfaktoren var stor. Den nærmest eksploderte da «Nordnorsk julesalme» ble fremført. Munnene til enkelte i publikum bevegde seg, og selv om de forsøkte å holde lyden tilbake, hørtes en svak summing.

En vanskelig suksess

– Vi kommer nå til noe ganske vanskelig, og hvis vi greier dette kan vi gi oss selv en god klapp på skulderen, sa Bjørstad.

Det han siktet til var en mashup med forskjellige norske julesanger fra flere tidsepoker. Den startet med «Så går vi rundt om en enebærbusk» og avsluttet noen minutter senere med «Hei, Hå, Nå er det jul igjen». Denne ble en stor suksess, og bandet var helt klart lettet og fornøyde.

Konserten ble avrundet med en salmen «Det hev ei rose sprunge». Da Uppman & co takket for seg, virket det ikke som publikum hadde fått nok. Klappingen varte i flere minutter, og hadde det ikke vært for at vi befant oss i en kirke, hadde det kanskje utviklet seg trampeklapp.

Basert på dette og at «Ei nordnorsk jul» de siste årene er blitt obligatorisk for mange vesterålinger, er det kanskje ikke så usannsynlig at noen i publikum vil dukke opp på noen av de påfølgende konsertene.