Nordtun gård og Inga Sami Siida representerer regionen:

To vesterålinger invitert til verdens største matmesse

Grüne Woche, den grønne uka i Berlin, er en av verdens største mat- og reiselivsmesser, med tusenvis av besøkende. May Johannessen fra Nordtun gård og Laila Inga fra Inga Sàmi Siida er invitert til å representere Nord-Norge og Vesterålen.

Laila Inga driver Inga Sàmi Siida på Sortland.  Foto: Sanne Slåtten

Sortland

Messa Grüne Woche avholdes hvert år i Berlin og er den trolig viktigste messa for mat-, landbruks- og reiselivsbransjen. Messa er svært populær, men det er ikke fritt fram å få stå på stand der - utstillerne får forespørsel om de vil være med. Det er Fylkesmannen i Nordland som har henvendt seg til Laila Inga og May Johannessen og spurt om de ønsker å delta på gigantmessa. Messa avholdes 18.-27. januar.

– Det er veldig ærefullt å bli plukka ut til å være med. Ingen sier nei til det, sier Laila Inga. Hun har også deltatt én gang tidligere, nemlig i 2017, som var den andre gangen Nord-Norge deltok. Hvert år velges det ut hvilke regioner som får representere Norge før man spør bedrifter og personer om de ønsker å representere.

Inga representerer Vesterålen og Nordland sammen med May Johannessen fra Nordtun gård. Inga skal til messa for å representere reiselivet mens Johannesen representer lokalmaten. Sammen med dem står også andre representanter fra andre steder i Nord-Norge.


Nær halvparten av alle nye bedriftsetableringer skjer på Sortland

Nesten annenhver bedriftsetablering i Vesterålen i 2018 kom på Sortland.

 

Populær stand

Den norske standen er omsvermet, sier Inga.

– Den norske standen der er veldig populær, det er helt sinnssykt med folk, de står i kø. Det gir en langsiktig effekt. Reiselivet er litt treigt, det kommer kanskje ikke samme året, men effekten er at det kommer flere tyskere til Nord-Norge. Det trigger tyskere til å komme, sier Inga, som selv merket effekten av dette etter at hun deltok for to år siden.

– Det er laget en egen liten brosjyre hvor alle som er med er representert med kart, bilde og litt tekst. Folk pleier å spørre spesifikt hvor de som står på stand kommer fra. Jeg sier da at jeg kommer fra Vesterålen. Det kan trigge besøk hit til regionen. Jeg har hatt besøk av folk jeg møtte på Grüne Woche, og har solgt produkter i etterkant til folk som var der, sier hun.


Disse vesterålsbedriftene fikk penger fra Innovsasjon Norge i fjor

Bedrifter fra Vesterålen fikk 65 millioner i lån, tilsagn om lån og tilskudd fra Innovasjon Norge i fjor.

 

Denne gangen er Nord-Norge altså en av tre norske regioner som er representert.

– Det gir en promotering av Nord-Norge som mat- og reiselivsdestinasjon. Vi selger produkter og små smaksprøver til gjestene på messa. Det er kokker og kokkelærlinger fra forskjellige restauranter i Nord-Norge, som Bark i Harstad, som tilbereder all maten vi skal selge. Vi deler ut brosjyrer, og reklamerer masse for hvorfor de skal komme, sier Inga.

May Johannessen Fra Nordtun gård er den andre vesterålsrepresentanten som skal på Grüne Woche.  Foto: Ann-Julie Nordgaard Nesmoen

 

Enorm messe

Inga skal selv gå i kofte på messa og slik også promotere det samiske. Tyskerne er svært interessert i det samiske, er hennes erfaring.

De som står på stand går vakter og står der da halve dagen. Resten av dagen har de fri, og da er det mange som selv sjekker ut messa. Det er stander og mat fra land i samtlige verdensdeler. Europa er spesielt godt representert, men du finner deltakere fra alle verdens kriker og kroker.


Ville tilbake for å oppleve nordlys og mørketid

– Vi besøkte Andøy i sommer, og ville tilbake for å oppleve mørketid, nordlys og spekkhuggere, sier Christine og Dirk Zahrnt fra Tyskland.

 

– Det er et sykt stort område, med utrolig mange land representert. Det er så stort! Det er kjempespennende å tilbringe fritida på messa, men man rekker ikke gjennom alt, sier Inga. Hun ser fram til Berlin-turen og messa.

– Alle som skal gleder seg veldig, det er kjempestemning blant deltakerne som skal nedover. Noen kjenner meg fra før, noen er helt nye, sier hun.

Blir igjen

Inga reiser ned alt på onsdag for å få sett seg litt om i Berlin, og hun blir også lengre enn messa varer.

Den norske ambassaden i Berlin har nemlig noe de kaller regiondag. Alle de tre norske regionene har en egen dag på ambassaden, der både landbruksministeren og diverse representanter for regionen deltar - blant annet.

– Jeg ble forespurt om å kunne bli igjen to dager for å representere Nord-Norge på regiondagene, for å holde foredrag. Det er svært ærefullt. Da skal jeg presentere egen bedrift. Rett og slett for å fortelle om hva som er suksessoppskriften vår og hvilken verdiskapning vi står for i Vesterålen, sier hun.


Nedgang for overnattingsbedriftene i Nordland i september, men oppgang for Vesterålen Kysthotell:

– Turistene velger å komme senere for å unngå høysesongen

Mens det i september var en økning på en prosent hos de nordnorske overnattingsstedene, var det en nedgang i Nordland på to prosent. Hos Vesterålen Kysthotell var det derimot en oppgang på ni prosent i september, sammenlignet med september 2017.