Linn Anita er første kvinne i Skandinavia med bestått eksamen som diagnosetekniker for Mercedes-Benz

Bilmekaniker ved Sigurd Pedersen på Sortland, Linn Anita Aune, var lettet da hun besto en tøff og krevende eksamen i Malmø torsdag.

Linn Anita Aune var lettet og fornøyd etter at hun besto eksamen som diagnoseteknikker for Mercedes Bentz.  Foto: Innsendt

Sortland

– Det har vært veldig mange nerver, stress og tanker de siste dagene. Nå er jeg lettet over at det er over og at alt gikk bra, sier Aune til VOL på telefon fra Malmø.

Aune, som opprinnelig kommer fra Harstad, har vært mye i den svenske byen det siste året på ulike kurs, før den avsluttende eksamensseansen. Etter en rekke både praktiske og teoretiske tester fikk hun eksamensbevis på at hun sertifisert diagnosetekniker for Mercedes-Benz, som den første kvinnen i Skandinavia.

– Jeg synes det er stas. Samtidig har trenden vært at det stadig blir kvinnelige mekanikere i bransjen, og forhåpentligvis også flere diagnoseteknikere, sier hun.

Tøff eksamen

Sertifiseringskurset, som gikk over flere dager, fant sted ved Mercedes-Benz Global Training, som er et av bilgigantens opplæringssentre i Europa. Gjennomføringen av eksamen var krevende og inneholdt både en praktisk og teoretisk eksamen.

– Som diagnosetekniker søker du etter feil i bilen, og bistår de på verkstedet. Under den praktiske delen på eksamen måtte vi feilsøke i en Mercedes og presentere funnene for fire ulike sensorer. Det var nervepirrende, forteller Aune.

– Veldig flink

Daglig leder ved Sigurd Pedersen på Sortland, Petter Løkken, synes at det er givende at bedriften har fått den første kvinnelige diagnoseteknikeren i Skandinavia.

– Jeg visste at hun var den første i Norge, men ikke i Skandinavia. Det er veldig artig, men jeg er ikke overrasket over at hun klarte det. Linn Anita er veldig flink, sier Løkken.

Må ha persontekke

Han forteller at det generelt er vanskelig å få tak i dyktige diagnoseteknikere i bransjen, blant annet fordi utdannelsen er krevende.

– Kravene er høye. De som søker på utdannelsen blir sjekket av Mercedes i forkant om de har persontekke. Det er nemlig viktig i forbindelse med feilsøkingen for å ha god kontakt med kundene underveis, og på den måten komme så nært problemet som mulig. De som ikke er egnet, får ikke starte på kurset, forklarer han.

Hevet hode

På spørsmål om det blir gjort noe stas på Aune når hun kommer tilbake på jobb over helgen, svarer Løkke.

– Det blir kake på mandag, slår han fast.

Hovedpersonen selv er ikke så opptatt av å markere eksamensresultatet.

– Ikke annet enn at jeg føler at jeg kan gå med hevet hode, humrer Linn Anita Aune.