Politiet har gjort det største amfetaminbeslaget noensinne i Nordland

Politiet har gjort det største enkeltbeslaget av narkotika noensinne i Lofoten, og det største amfetaminbeslaget som er gjort i Nordland. Det skal til sammen være snakk om et beslag av over 20 kilo amfetamin.
Sortland

Politiet har siden høsten 2018 etterforsket et organisert narkotikanettverk i Nordland. Dette sier Stian Pedersen Mojlanen, politiadvokat i Nordland politidistrikt i en pressemelding.

– I desember 2018 gikk politiet til aksjon og resultatet ble det største amfetaminbeslaget i Nordland, flere kilo hasj og fem pågrepne, sier politiadvokaten.

Politiet fattet i fjor mistanke mot enkeltpersoner, og nærmere undersøkelser viste at dette dreide seg om et organisert nettverk som over tid har forsynt flere kommuner i Nordland med narkotika.

– Det har vært satt av store politiressurser for å etterforske dette nettverket. Etterforskingen har pågått i områdene Rana, Salten og Lofoten og vært ledet og koordinert av avsnitt for spesiell etterforsking i Nordland, sammen med lokalt politi, sier Pedersen Mojlanen.

Relaterte beslag

Ifølge NRK Nordland, som VOL først siterte, ble det beslaglagt åtte kilo amfetamin i Sortland kommune. Men ifølge pressemeldingen fra politiet i Nordland som kom 40 minutter senere, stemmer ikke dette. Ifølge politiadvokat Pedersen Mojlanen, ble alle beslagene gjort i Lofoten.

På bakgrunn av beslagene som er gjort, skal to menn være varetektsfengslet. Begge mennene har eller har hatt tilknytning til Vågan, og den ene skal være kjent for politiet fra før.

Politiadvokaten bekrefter derimot at beslagene som er gjort er det største i fylket, slik NRK meldte mandag morgen.

– Politiet kan av hensyn til den pågående etterforskningen ikke gå inn på hvor i Lofoten beslagene er gjort eller eksakt antall kilo, men amfetaminbeslaget er det største som er gjort i Nordland politidistrikt, sier han.

Knust narkonettverk

På bakgrunn av disse beslagene, samt et beslag av 66 kilo amfetamin i Tromsø, mener politiet nå at de har knust et stort narkonettverk i Nord-Norge.

I sammenheng med narkobeslagene i Lofoten og Vesterålen, skal det også blitt bestilt et drap på en mann fra Vågan kommune. Han fikk derfor beskjed fra politiet om å ikke reise noen steder. Det ble, ifølge NRK, levert en anmeldelse til politiet angående dette forholdet 2. januar i år.

– Politiet etterforsker også hendelser som skal ha oppstått i kjølvannet av narkotikabeslaget. Noen av disse etterforskes som separate saker, men av hensyn til etterforskingen kan ikke politiet kommentere dette nærmere på nåværende tidspunkt. Politiet vil kunne komme tilbake med flere opplysninger etterhvert som etterforskingen skrider frem, opplyser politiadvokaten.

Kan pågripe flere

Ifølge Pedersen Mojlanen har politiet pågrepet fem personer. Tre av disse sitter fremdeles i varetekt med brev- og besøksforbud.

– Det gjenstår fremdeles omfattende etterforskning i denne saken, noe som gjør at politiet må være tilbakeholden med å gi ut informasjon. Det utelukkes ikke at det vil bli gjort ytterligere pågripelser, sier han.

VOL har vært i kontakt med Per Erik Hagen, politiinspektør og leder for driftsenheten Lofoten og Vesterålen. Hagen sier at han ikke kan kommentere saken.

Vi kommer tilbake med mer.