– Det er ingen regler, og det er lov å jukse

I helgen deltok den meriterte sortlandskokken og innehaver av Kvitnes Gård, Halvar Ellingsen, i den svært uformelle kokkekonkurransen Chefs Battle.

Drømmeprosjekt: Halvar Ellingsen hadde begynt å jobbe med et annet prosjekt, men forteller at han ikke kunne si nei da eierne av driftsselskapet tilbød han være med å utvikle Kvitnes gård. Han har nå gått inn som medeier i driftsselskapet. Alle foto: Marit Bjørkheim 

Sortland

Arrangementet fant sted på restauranten SentralenMat i Oslo, der fire meriterte kokker duellerte om å lage de beste rettene. Konseptet er lagt opp slik at kokkene ikke vet hva de skal lage på forhånd. De fikk nemlig utdelt en såkalt mystery basket, som de ikke hadde sett på forhånd.

– Og med utgangspunkt i råvarene, kje og blåskjell måtte vi lage to retter til to personer på 40 minutter. Jeg lagde en blåskjellrett med grillet squash, røykte mandler, fennikel og en blåskjellsuppe med gressløk. Kjeet kokte jeg først i melk, smaksatt med grillkull før det fikk en god runde på grillen. Kjeet serverte jeg på lasteplanet til en trehjulssykkel, med persillesaus, stekt sopp og krosner, forteller Ellingsen til VOL.


Sigerfjording gikk helt til topps:

Halvar Ellingsen ble Årets bondelagskokk

Halvar Ellingsen ble kåret til Årets bondelagskokk under Det norske måltid i Stavanger. Det er Norges bondelag som hvert år står for kåringa.

 

Lekne omgivelser

Chefs Battle ble initiert av mesterkokken Tom Victor Gausdal for fire år siden. Årets utgave var den femte i rekken. Ifølge Ellingsen er det ingen offisiell konkurranse, men snarere en arena for kokker til å konkurrere og utfordre seg selv i svært lekne omgivelser.

– Det er ekstremt uformelt, der man koser seg og drikker øl under konkurransen, samtidig som publikum gjør det samme. Det er ingen regler, og det er lov å jukse. Dessuten blir publikum ofte sysselsatt og må hjelpe til med skrelling og lignende, sier han.


– Vi har lyst til å være en levende gård

Sammen med eierne av Kvitnes gård er tidligere landslagskokk Halvar Ellingsen godt i gang med restaureringen. I sommer tok han imot de første gjestene.

 

Får vist frem yrket

Ellingsen endte altså på tredjeplass i konkurransen, og ble dermed nest sist, siden det bare var fire deltakere med.

– Jeg ble slått ut i semifinalen av Ronny Kolvik, som vant hele greiene til slutt. Ronny er en av mine beste kompiser. Selv om det ikke var en ordentlig konkurranse, er det artig å teste ferdighetene mot så flinke folk. Det betyr også mye for rekrutteringen, der unge kokker og lærlinger får møte mange av sine kokkeforbilder i en avslappet og uformell setting. Vi får virkelig visst frem yrket og hvorfor det er så gøy å være kokk, sier Ellingsen.

Meriterte deltakere

I tillegg til Ellingsen selv, besto deltakerne av Matthias Bernwieserm, Kim Daniel Mikalsen og Ronny Kolvik. Bernwieserm er kjøkkensjef på Galt i Oslo, som har en stjerne i Michellin guiden.  Kim Daniel Mikalsen har 3. plass fra kokkekonkurransen Top Chef, og jobber til daglig på Flying Culinary Circus. Ronny Kolvik har vært medlem av kokkelandslaget i flere år. Han er i tillegg tidligere kjøkkensjef på Arakataka i Oslo, og driver nå Bro i Ålesund.