Monica White Martinsen skal lede debatt om gaming:

– Innen gaming, som så mange driver med, er inntrykket at foreldrene ikke engasjerer seg like mye som i annen sport

Monica White Martinsen, sortlending og journalist i NRK Nordland, skal lede debatten «Generasjon Gaming – hvor går grensa?» i Kulturfabrikken på Sortland førstkommende fredag. Selv er hun ingen gamer, men håper å i løpet av debatten kunne få belyst de positive og de negative sidene ved e-sport.

Monica White Martinsen, journalist i NRK Nordland tror mange foreldre ikke vet hva spillene barna deres spiller går ut på. – Da har de en fin mulighet til å få et større innblikk i dette på fredag, sier hun.  Foto: NRK

Sortland

– Mange foreldre reiser lang og strand med barna for at de skal delta på ulike idretter, og de er veldig opptatt av hvordan barna gjør det innen idrett. Innen gaming, som så mange driver med, er inntrykket at foreldrene ikke engasjerer seg like mye, sier hun.

– Blir veldig engasjert

«Vesterålens beste gamer», som turneringen heter, er et samarbeid mellom NRK Nordland, Kulturfabrikken, GeeX IL, medielinja ved Hadsel videregående skole og Elkjøp Sortland. E-sport-konkurransen vil bli TV-sendt, i tillegg til å sendes på VOL.

Ungdom fra 12 til 17 år skal konkurrere i tre spill; Fortnite, Super Smash Bros og FIFA 19.


Viser e-sportturnering direkte på NRK i samsending med VOL

Fredag 22.mars blir det e-sport for alle pengene i Kulturfabrikken på Sortland. Først skal Vesterålens beste gamer kåres – rett etterpå inviteres det til debatten; Generasjon Gaming – hvor går grensa?

 

White Martinsen skal, i tillegg til å lede debatten, være programleder på direktesendingene fra konkurransen. Hun har aldri spilt noen av spillene det skal konkurreres i, men tror kanskje det er like greit.

– Jeg har prøvd noen bilspill opp gjennom tiden, og vet at jeg blir veldig engasjert. Dermed tror jeg kanskje at det er best at jeg ikke prøver noen av disse spillene, sier hun og ler.

– Få svar på det som folk lurer på

Selv om journalisten ikke spiller selv, har hun gjennom jobben fått en del kunnskap om e-sport og gaming.

– Min jobb under debatten vil bli å stille spørsmål for å få svar på det som folk lurer på. Vi skal få frem fordelene og ulempene ved gaming, samtidig som vi ønsker å øke kunnskapsnivået om denne sporten. Vi må finne ut hvorfor er dette en idrett, og hvorfor bør foreldrene være mer interesserte i e-sport og gaming, sier hun.

White Martinsen sier at det vil være opp til debattantene å vite mest. De som i hovedsak skal drøfte spørsmålet om hvor grensen i forhold til gaming går, er stortingspolitiker Turid Kristiansen (H), spillanmelder hos barnevakten.no Kris Munthe, Kim Erik Aanes som er e-sportlærer ved Mosjøen VGS og gaming-mamma Hilde Flobergsæter. En representant fra det lokale ungdomsmiljøet vil også delta.


Skal kåre Vesterålens beste gamer

Er du mellom 12-16 år og har lyst til å bli Vesterålens beste gamer? Da er det bare å melde seg på E-sport-konkurranse på Kulturfabrikken.

 

Stort gamingmiljø

Det er flere årsaker til at e-sport-konkurransen er lagt til Sortland og Kulturfabrikken.

– Vesterålen har et stort gamingmiljø, og på bakgrunn av det fant Kulturfabrikken og NRK hverandre og går nå sammen om dette arrangementet. Samtidig er NRK Nordland veldig opptatt av å være tilstede i distriktene, og derfor kommer vi til Sortland på fredag, sier journalisten.


Kim Martin spiller videospill på heltid

21 år gamle Kim Martin Flobergseter fra Andøy, er en lidenskapelig Fortnite-spiller. Nå satser han alt på å bli så god som mulig.

 

White Martinsen understreker at man ikke må konkurrere om å bli Vesterålens beste gamer for å spille på Kulturfabrikken den kommende helgen.

– Det vil bli ulike områder, både med stands og spillområder slik at alle kan prøve seg. Jeg tenker å prøve meg på Nintendo, slår hun fast.

– Et større engasjement

I slutten av januar publiserte NRK en sak om Mats, som hadde en sjelden sykdom som forårsaker muskelsvinn hos gutter. Mats døde av denne sykdommen i november 2014. Han hadde brukt utallige timer på å spille World of Warcraft, og ble med guildet Starlight. Det var ikke før sønnen hadde gått bort at hans far Robert Steen forsto hvor mye spillverden og Mats sinne venner der, betydde for sønnen.

White Martinsen sier at fredagens arrangement allerede var i planleggingsfasen før denne historien ble kjent.

– Samtidig bidrar nok denne historien til et større engasjement rundt dette med spill og e-sport, sier hun.

Journalisten håper at mange vil møte opp i Kulturfabrikken.

– Jeg kommer jo hjem, og det er noe med å være på hjemmebane. Jeg håper så mange som mulig møter opp slik at det blir litt liv og røre. Dette vil jo være en veldig fin mulighet for de som ikke kan så mye om sporten og lære mer.