Sortland Museum inviterer til bunadsutstilling

Fredag 5. april åpner Sortland Museum utstillingen «Made in Vefsn – Landets vakreste.» På temautstilling om Nordlandsbunaden vises en av de første Nordlandsbunadene som noensinne ble sydd.
Sortland

– Nå har Sortland befolkning en unik mulighet til å se utgangspunktet for den bunaden som vi alle er blitt så glade i, sier konservator Ane Høyem ved Sortland Museum i en pressemelding.

Utstillingen følger veien fra den første bunaden ble satt sammen midt på 20-tallet, gjennom letingen etter passende forkle og sjal, fram til den endelige bunaden slik vi kjenner den i dag. Utstillingen inneholder flere nordlandsbunader i forskjellige størrelser og varianter.

– Det ligger mye forskning bak de forskjellige elementene i bunaden. Hvert element blir behørig presentert med gode illustrasjoner, forteller Høyem.

Nordlandsbunaden har flere ganger blitt stemt frem som Norges vakreste, og broderiene er bygget på historiske kilder fra ulike steder i Nordland.

På utstillingen er det også aktiviteter for de minste gjestene. Utstillingen om Nordlandsbunaden er lånt inn fra Helgeland museum, og bygger på tekster fra Vefsn Museumslag.