Samlet inn 45 tonn søppel i Vesterålen i fjor- håper på ny rekord i år

Nasjonal strandryddeuke er i gang.  – Frivillige gjør en stor og viktig innsats, sier miljøingeniør Ingrid Sælemyr, som håper på søppel-rekord.

Ingrid Sælemyr er miljøingeniør hos Reno-Vest, og håper årets strandryddeaksjon setter rekord med 50 tonn søppel.  Foto: Tone M. Sørensen

Sortland

Ingrid Sælemyr er nytilsatt miljøingeniør hos Reno Vest IKS og har koordineringsansvaret for strandrydding i år.

Strandryddeuka er delt inn i tema, mandag er fokuset skoler og barnehager, tirsdag båtfolkets dag, onsdag er temaet fem for hvalen, rydde med jobben torsdag mens fredag er søkelyset på dykkeaksjoner og vasseaksjoner. Selveste strandryddeaksjonen er lørdag. Søndag er fokuset mikroplast.

Rydder kystlinjer

På nettsiden holdnorgerent.no kan alle gå inn og opprette ryddeaksjoner, eller delta på aksjoner i nærområdet.

I Vesterålen er det planlagt en rekke aksjoner. Blant dem er Hadsel frivilligforening i aksjon på strekningen Melbu-Taen fra 27. april. På Årnessan er det Holmsnes Vel som har opprettet aksjon, mens frivillige i Bø skal rydde Fjærvollstranda, Nordahlstranden og Søberg. I Nykvågen og Hovden og på Raen på yttersida av Bø ryddes det også.

På vestsida av Eidsfjorden skal Solumgjengen rydde kystlinja for gården Solum, og også i Melfjorden er det strandrydding i regi av Villadsen. Holmstad skole og amatørkorps har ryddeaksjon i indre Eidsfjord.

På Tindsøya i Øksnes skal Vesterålen lokallag av fortidsminneforeningen rydde 4. mai. Og Strengelvåg og Vedhøggan utmarkslag skal rydde øyer og holmer utenfor Strengelvåg

På Hinnøya skal nabolaget Hennes rydde Hennes-skaga og nærliggende områder. På Bleikstranda skal Bleik Vel rydde, mens det i Merkesfjæra ryddes av Miljøagentene Andøy og fjæra i Strandgata ryddes av Andøy kommune.

Forsøker å ha oversikt

– Jeg tror det er ganske mange flere aksjoner enn det vi ser i ryddeportalen i dag. Nytt i år er at vi oppfordrer alle til å registrere seg her, sier Ingrid Sælemyr.

I fjor var det 213 strandryddaksjoner i Vesterålen. Har du ikke tid til strandrydding nå. er det det ingen grunn til å fortvile, ryddingen i vår region pågår til november.

– Vi har et ryddeskjema som vi gjerne vil at folk skal fylle ut når de leverer avfallet, ettersom vi forsøker å holde oversikt, sier hun.

Merker økt interesse

Skal det ryddes i et område med mye forsøpling og du trenger hjelp for å få dette fraktet til avfallsstasjon, er der en egen kontaktperson i kommunene som bistår frivillige, lag og foreninger.

I Andøy er det Kristin Krey, i Bø Astrid Ramberg, i Hadsel, Hadsel Vel ved Kate Adolfsen-Trabelsi, i Lødingen Brita Almestad, i Sortland Raina Kristensen og i Øksnes Einbjørn Lakså.

– Hvis man skal ha en stor aksjon kan man kontakte den ansvarlige i sin kommune og få miljø-sekker som rommer 1000 liter, sier hun.

– Vi merker økt interesse og vi har flere aksjoner for hvert år. I Vesterålen i fjor fikk vi inn nesten 45 tonn søppel. Det er veldig bra. Samtidig er det utrolig trist at det ligger så mye søppel der ute, slår hun fast.