Øde Nerdrum før faren Odd Nerdrums utstillingsåpning på lørdag:

– Du er idiot om du ikke får med deg denne utstillingen

Lørdag er det duket for årets hovedutstilling ved Galleri Jennestad. Kunstnerne Odd Nerdrum og Elisabeth Werp stiller ut. Kurator for pappa Odd Nerdrum, Øde Nerdrum, er ikke i tvil om at folk bør få med seg utstillingen.

Forbereder NerdrumWerp

Sortland

– Jeg tror det blir en veldig bra utstilling og om du befinner deg innenfor fire mils radius, er du idiot om du ikke tar turen, sier Nerdrum. For å se intervju med han og Werp, se vår videoreportasje i videovinduet øverst i saken.

Øde Nerdrum og Werp ankom Galleri Jennestad mandag, og startet tirsdag jobben med å sette opp utstillingen.

Odd Nerdrum var ikke til stede, men Odd Nerdrums kone Turid Spildo og sønnen Øde, har altså fått i oppgave å kurere - eller sette opp - utstillingen.

Totalt skal Werp og Nerdrum stille ut 50 kunstverk, som er både oljearbeider og grafikk.

Åpningen finner sted førstkommende lørdag og vil bli åpnet av forfatter Tommy Sørbø.

Det blir også kunstkafé på Handelsstedet etter åpningen av utstillingen med et såkalt standup/edutainment-program med Sørbø.

Øde Nerdrum og Elisabeth Werp.  Foto: Espen Mowinckel Pettersson

 

– Jeg kan ikke forklare det, jeg har ikke noe valg

– Det er en stor kontrast å komme hit, og utrolig morsomt, sier Magne Furuholmen. Sølvi Aasvik Arntzen falt helt for ett av bildene fra utstillingen «Sorgenfri» som nå henger i Galleri Jennestad.

 

– Overraskelse

Øde Nerdrum forklarer utstillingen slik når vi spør hva han har med seg:

– Dette er altså grafiske verker av min far Odd Nerdrum, så enkelt er det, sier han.

– Hvordan går dere frem når dere skal stille ut i et slikt lokale?

– Vi tenker på ikke det som kan sies, men det som kan ses. Vi går frem og tilbake og prøver å finne ut hva som kan overleve en vernisasje til slutt ved å prøve å feile.

– Hva synes du om Vesterålen?

– Jeg har aldri vær her før. Galleriet er fantastisk, og så er det et veldig fint område. Hittil er Vesterålen en positiv overraskelse. Sånt skjer når en ikke har forventninger, sier Nerdrum.


Til sommeren får Kåre-Bjørn besøk av Odd Nerdrum på Galleri Jennestad

Sagnomsuste Odd Nerdrum er klar for utstilling ved Galleri Jennestad til sommeren.

 

Tomme rom

– Jeg har med meg mest malerier, jeg liker best å jobbe med malerier for jeg føler meg uttrygg på grafikk, sier Werp.

Hun beskriver sin egen kunst slik:

– Tomme forlatte rom, som egentlir henspeiler til det indre rom mer enn det ytre, men jeg bruker bare det ytre rommet som en metafor, sier hun og fortsetter:
– Hvor folk har bodd, folk har vært og rommet står igjen alene og venter på neste gjest som skal ta i. Når et kaos har oppstått og noe i livet har gått i stykker, står man i et rom som er fylt av lengsel og er i et stort tomrom, men det skal tas opp igjen og ryddes opp. Det er det de bildene mine handler mye om, sier hun.


Kul på veggene under utstillingsåpning på Jennestad:

Magne Furuholmen bak Jennestad største utstilling

– Det var tresnittet som gav meg min første aha-opplevelse, sier Magne Furuholmen, som ble kronet til sankthanskonge på Jennestad.  Folk gikk mann av huse for å få med seg verdenspremieren.

 

Også hun er imponert over Vesterålen.

– Jeg syns det er så fint. Jeg er kjemefascinert og gleder meg til å reise ut mer og se og lage skisser og fotografere. Jeg har allerede sett noen motiver jeg vil ta tak i, som forlatte robåter og slike ting. Så jeg må tilbake hit, sier hun.

Se videoreportasje fra forberedelsene i videovinduet øverst i saken.