LOs sommerpatrulje til Sortland

Patruljen er ute for å møte ungdom i arbeid.

Stine Kvarsnes er ungdomssekretær for LO i Nordland  Foto: LO

Sortland

Sommerferie betyr LOs Sommerpatrulje, noe LO har gjort i over 30 år.

– Vi er ute og sjekker arbeidsforhold, men jeg vil heller si det litt annerledes: Vi er ute for å møte ungdommen i arbeid. Noen synes vi er litt skumle, men det er vi ikke, sier Ungdomssekretær i LO Nordland Stine Kvarsnes.

Sommerpatruljen besøker over 6.000 virksomheter hver sommer.

Torget

Neste uke kommer Sommerpatruljen også til Sortland for å sjekke opp.

–  LOs sommerpatrulje kommer til Sortland uke 28, forteller ungdomssekretæren. Vi skal ha stand på Sortland torg. Dit kommer også representanter fra LO sentralt, som LO-sekretær Kristin Sæther, sier Stine Kvarsnes, som er ungdomssekretær for LO i Nordland.

Sommerpatruljen holder oppsyn med alle typer virksomheter, men i sommer har de særlig søkelys på bemanning, serveringsbransjen og turistnæring.  Dette er en bransje med mange utenlandske ansatte, noe Stine Kvarsnes sier ikke er et problem:
– Vi jobber med alle nasjonaliteter og snakker med alle vi treffer. Vi har skjemaer på polsk, engelsk og andre språk.

–Det vi rekker

Et sommerpatruljebesøk er en omfattende operasjon.

–Sommerpatruljen tilbringer én dag på hvert sted. Vi kommer dagen før, har stand og går patrulje. Vi har en ganske stor patrulje og regner med å rekke over et stort område. Noen holder seg i sentrum. Men vi har også biler som kjører rundt til arbeidsplassene. Vi drar innom det vi rekker.

Kvarsnes vil gjerne understreke at til tross for navnet og ryktet som vaktbikkje, er Sommerpatruljen slett ikke så farlig:

–Vi har fullstendig taushetsplikt, vi gjør ingen ting med mindre noen vil det. Vi er ikke ute etter å ta noen. Noen er kanskje redd for å miste jobben sin hvis de sier noe, men vi vil bare snakke med dem dersom de selv vil.
 

–Ta kontakt!

Ungdomssekretæren forteller at det forekommer at arbeidsgivere setter seg på bakbeina, men det er heller sjelden:
–Jeg har opplevd å bli nekta adgang på arbeidsplasser. De sier det på en pen måte, men vi blir nærmest kasta ut. Men de aller fleste bedrifter er seriøse, så det skjer ikke ofte.