Agnar Dagnor Romset fikk Kongens fortjenstmedalje

Agnar Romset fikk i dag tildelt Kongens fortjenstmedalje hos Vesterålen Regionråd.

Sortland

89-åringen var sterkt involvert i arbeidet som Torbjørn Christiansen startet, og som resulterte i de første juksamaskinene verden hadde sett.

Kyst og Fjord skrev en artikkel i 2012 om da 82 år gamle Romset.

–Torbjørn Christiansen har med rette fått æren for oppfinnelsen. Men det var Romset som satte den ut i livet. Historien om oppfinnelsen som revolusjonerte sjarkfisket handler om utholdenhet og nøysomhet, oppfunnet og utviklet i Nyksund, et fiskevær på vei mot avgrunnen. Fra oppfinnelsen ble gjort i 1954 til den første fungerende maskinen så dagens lys, gikk det hele seks år, og ytterligere seks år gikk før det begynte å bli fart på salget. I mange år hadde absolutt ingen tro på oppfinnelsen, bortsett fra de to, Christiansen og Romset. De nektet til gjengjeld å gi opp. Det var 24-åringen Agnar, Nyksunds svar på Reodor Felgen og nylig ansatt på Kristiansens filetfabrikk, som fikk jobben med å lage den nye oppfinnelsen. Torbjørn Kristiansen var fiskekjøper og et dyktig forretningstalent, men noen tekniker var han ikke. Derimot hadde han et brennende ønske om å gjøre hverdagen lettere for fiskerne, samt en ukuelig tro på at det skulle være mulig å automatisere juksasnella. Den skulle kunne slippe snøret ut, fiske på valgte dyp, rykke i snøret slik fiskeren gjorde og hale inn fangsten, skrev Kyst og Fjord

Her kan du lese mer om Torbjørn Christiansen:


100 år siden juksamaskinens far ble født

Den 7. mai 2016 ville Thorbjørn Christiansen fra Nyksund fylt 100 år. Familien til Christiansen har skrevet et innlegg om livet til fiskekjøperen og handelsmannen.