«Andenes» hjalp isfaste svensker

Et mindre svensk passasjerfartøy på oppdagelsestur ved Svalbard gikk seg fast i isen sør-vest i Hinlopenstredet, men fikk hjelp av «Andenes».

«Malmø» fikk hjelp av «Andenes».  Foto: Kystvakten

Det er mye is i Hinlopen.  Foto: Kystvakten

Sortland

Hendelsen skjedde tirsdag og et redningshelikopter fra Svalbard evakuerte de 16 passasjerene som var om bord. Kapteinen på MS «Malmø» varslet Kystradio Nord og Hovedredningssentralen for Nord-Norge klokken tre tirsdag ettermiddag. Da drev fartøyet med isen og havstrømmen var i ferd med å føre det inn i et grunt sund ved Rønnbeckøyane, ifølge Hovedredningssentralen.

Mannskapet på sju ble igjen ombord for å forsøke å få båten løs. Det var dårlig sikt og snøbyger i området. Etter hvert ble det bestemt at KV «Andenes» skulle settes inn.

«Andenes» brøt opp råken ved MS «Malmø» og eskorterte båten ut i isfritt farvann. Det svenske skipet hadde kommet seg løs, og gikk for egen maskin i kjølvannet til KV «Andenes» mot Longyearbyen.

–KV «Andenes» lå like nord av Bjørnøya da vi fikk meldingen om at «Malmø» trengte hjelp. Vi satte kurs og beste fart mot havaristen. På grunn av store avstander hadde vi 18 timer å gå før vi kom frem so​m nærmeste ressurs. I mellomtiden valgte skipper på MS «Malmø» å evakuere 16 passasjerer med helikopter for å være på den sikre siden om situasjonen skulle komme ut av kontroll. Igjen om bord var et mannskap på 7, beretter Tomas Ruud-Halvorsen. Han er nestkommanderende om bord.

– Etter en strabasiøs natt med 6-7 meter sjø og sterk kuling fra nordøst møtte KV «Andenes» tett drivis tidlig på morgenen. Da vi endelig kom frem til havaristen onsdag kl 0930 hadde «Malmø» klart å komme seg løs i åpent råk. «Andenes» la seg i front og eskorterte fartøyet ut av området og gjennom isen,om hadde pakket seg godt sammen. Etter vel 4 timer var «Malmø╗ endelig tilbake i åpent farvann og kunne gå for egen maskin tilbake til Longyearbyen.