Frykter ukjent virussykdom:

Det har ikke dukket opp tilfeller av syke hunder i Vesterålen

En dødelig virussykdom gjør at hundeeiere nå passer ekstra godt på sine hunder. I Harstad og Vesterålen fuglehundklubb er treningssamlinger avlyst og også NM Høyfjell 2019 er avlyst.

  Foto: Jon Eeg, NTB scanpix

Sortland

Den ukjente hundesykdommen som trolig har tatt livet av en rekke hunder, kan ha spredt seg til flere steder i landet.

Veterinærkjeden Anicura, har anslått at 20 hunder har dødd av sykdommen. Ifølge NRK, opplyser Mattilsynet fredag at de har fått informasjon om enda flere tilfeller av sykdommen.

– Vi håper vi slipper

Etter det VOL erfarer, er det foreløpig ikke meldt om tilfeller av sykdommen i Vesterålen

Hos Anicura på Strand har det ikke kommet inn tilfeller. Heller ikke hos LoVe Veterinærer på Stokmarknes har man ikke fått melding om tilfeller av hunder som er rammet med virussykdommen.

– Ikke til nå. Vi håper at vi slipper og at ingen som har vært på reise drar med seg noe hit, sier veterinær Bente Øverskotnes.

Hun forteller at foreløpig har det ikke vært stor pågang med spørsmål fra bekymrede hundeeiere.

– Jeg regner med at det blir en del etter hvert. Dette er såpass ferskt at det er ikke alle som har fått det med seg ennå. De er veldig lurt å forholde seg til de rådene som er gitt.  Å unngå store samlinger med hunder, inntil man har fått mer klarhet i hva som skjer, sier hun.


Mattilsynets råd til hundeeiere i forbindelse med sykdommen

Mattilsynet går ut med flere råd til hundeeiere, etter utbruddet av den nye alvorlige hundesykdommen.

  • Begrens nærkontakt med andre hunder
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur
  • Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager symptomene hos din hund
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses

Vil se an situasjonen

Sunniva Omma hos Hundevenn Vesterålen skrev følgende på Facebook torsdag.

– Vi har vært i kontakt med veterinær og mattilsyn og holder åpent ut dagen. Vi vil se an situasjonen over helga.

Flere arrangementer der hunder samles, er nå avlyst. NM Høyfjell 2019 skulle egentlig gå av stabelen 5. september på Hjerkinn fjellstue, men er nå avlyst. Harstad og Vesterålen fuglehundklubb har avlyst treninger med samslipp.

Også andre lokale hundeklubber fraråder kontakt med andre hunder, inntil Mattilsynet har funnet ut hvor smitten kommer fra.

– Er skummelt

Terje Skomsvold er veterinær hos Mattilsynet på Sortland, og hundeeier. Han opplyser at man ikke har fått inn melding om sykdomstilfeller til Mattilsynet lokalt.  

– Vi er spente på dette vi også. Vi er ikke helt klart over hva dette er ennå. Det er skummelt, sier han, og tilføyer at så snart Mattilsynet vet noe mer konkret om diagnose og smitteveier, vil man gå ut bredt med informasjon.

– Man må bare forholde seg til rådene om å prøve å holde hundene adskilt. Og i hvert fall hvis de har symptomer. Om noen har løs mage eller oppkast, så bør de settes i karantene. Det er også viktig å ta de med til veterinær raskt. Ut fra det vi har fått høre, er dette et kort sykdomsforløp, sier Skomsvold

– Vi får håpe de finner ut relativt snart hva dette er og hvordan man kan forebygge det, slår han fast.