Sortlendingene ga mest, øksnesværingene minst

– Vi er godt fornøyde, og enda blir resultatet høyere når all mynten er talt opp, sier Unni Glad. Sortland er kommunen i Vesterålen som gav mest i årets TV-aksjon.

Unni Glad, leder ved Sortland Frivillighetssentral, sier det ble for lite bøssebærene, men at man er fornøyd med resulatet.   Foto: Ann-Julie Nordgaard Nesmoen

Sortland

Årets TV-aksjon plasserte Sortland på topp som kommunen i regionen med mest giverglede. Blant landets totalt 423 kommuner, ligger Sortland på en 254. plass. Bidrag per innbygger er på 42,17 kroner, noe som er 0,70 kroner over landsgjennomsnittet.

Og ennå er ikke alle pengene som er kommet inn, talt opp.

–Vi har ikke telt opp mynten ennå. Vi vet av erfaring at det kommer 20 prosent ekstra i mynt. Dermed har vi funnet ut at vi har gjort det bedre i år enn i fjor, sier Unni Glad.

Totalt innsamletPer innbygger
Sortland443.561 kroner42,17 kroner
Hadsel264.946 kroner32,75 kroner
Øksnes132.986 kroner29,89 kroner
93 613 kroner35,78 kroner
Andøy155.417 kroner32,58 kroner

Folk er heime

Resultatet ble bedre og oppslutningen stor, men innsamlingsaksjonen møter også likevel på noen utfordringer.

– I noen roder er det femti prosent som ikke åpner dørene. Det er ei utfordring, sier Glad, som synes det er trist at folk ikke åpner dørene.

– Folk kan i det minste åpne døra og hilse på de flotte bøssebærerne.

Alle i Sortland fikk heller ikke besøk i går, fordi det var for lite bøssebærere. Det beklager vi sterkt, sier Glad.

– Vi har innsett at vi kanskje må justere rodene i Sortland. Det skal vi gjøre i forkant av neste års aksjon.

Over 10.000 kroner

Blant de som gikk med bøsser gjorde russen 2020 en flott innsats. Også ungdomsskolen og barneskolen på Sortland var veldig flinke, sammen med skolene Sigerfjord, Strand og Holmstad i tillegg til en del voksne som bidro også idrettslaget Ajaks. Også en vertsfar og to utviklingsstudenter stilte opp som bøssebærere.

I Sortland kom det inn en god del midler via næringslivsstafetten. Skolene på Holand og Holmstad gjorde en glimrende innsats, og samlet inn over 10.000 kroner hver.

Er godt fornøyde

– En ting vi har merket oss er at kontantstrømmen begynner å bli dårlig. Vi vet ikke om det er en trend at folk ikke lukker opp dørene. Det kan være at noen ikke liker tigging på dørene, sier hun.

I en tidligere versjon skrev vi at andværingene hadde gitt minst. Det var ikke riktig.

Red.