Inviterer til politisk teater om kvotesystemet

Lørdag byr Hålogaland Teater på ei spenningsfortelling om ran på høylys dag, og politisk spill å høyt plan der storkapitalen er motspiller. Forestillingen finner sted i Kulturfabrikken.

  Foto: Pressefoto

Sortland

Det er kystfolket som er ransofferet i teaterstykket fra virkeligheten og det er utviklinga av kvotesystemet siden 1970-tallet som er ransvåpenet, heter det i en pressemelding fra Hålogaland Teater.

«Blå Åker» er direkte inspirert av NRK P2´s programserie «Kampen om kysten» (2017) og boka «Kvotebaroner» av Gunnar Grytås (2014). Ragnar Olsen har intervjuet mange som er tilknyttet fiskeriene på ulike måter, og som velvillig forsynte oss med kunnskap – mye mer enn vi har kunnet bringe videre i en drøy times teaterforestilling, sier skuespiller og teatersjef ved Hålogaland Teater, Ketil Høegh, i en pressemelding.

Han forteller videre at teaterstykket er et dypdykk ned i materien, og kommet opp med en opplysende og underholdende fiskefarse, vi denger løs på norsk fiskeripolitikk gjennom de siste 50 årene.

"Hvorfor har vi egentlig bosatt oss her oppe langs kysten? Jo, på grunn av fisken! Torsken har helt siden tørrfiskeksporten i middelalderen vært med på å bygge landet. Likevel spiser vi fiskepinner fra Kina som egentlig er langreist norsk fisk, tatt opp rett uttafor stuedøra vår. Hvorfor det? Og hvorfor er det så få som har lyst å jobbe i sjømatnæringa? Hvordan er det mulig at noen få har blitt søkkrike på fellesskapets bekostning, hvorfor er det så komplisert å forstå alt som skjer i næringa?, sier Høegh i pressemeldingen.