Sortland kommune og Sortland næringsforening oppfordrer til lokal, trygg handel

Leder i Sortland næringsforening,Marius Steiro, og næringssjef i Sortland kommune, Marius Remen-Hansen, oppfordrer både handlende og butikker til å ta vare på hverandre i tiden fremover.
Sortland

Det opplyser Sortland kommune og Sortland næringsforening i ei pressemelding.

I pressemeldingen skriver de at det i den ekstraordinære situasjonen som er oppstått er det først og fremst liv og helse som skal prioriteres. Samtidig vil befolkningen være avhengig av tilgang på det nødvendige for at hverdagen skal gå rundt. For de lokale butikkene er det også viktig å opprettholde en viss omsetning i den grad det lar seg gjøre.

– For å legge til rette for trygg handel når det er nødvendig, har næringsforeningen og kommunen i fellesskap utarbeidet en guide for trygg handel som man finner på Sortland kommunes hjemmeside, sier Remen-Hansen.

Mange butikker melder om stor nedgang i omsetning og at det er krevende tider, forteller Steiro. Butikkene er både et viktig tilbud til lokalbefolkningen og arbeidsgiver til et betydelig antall mennesker både fra Sortland og de omkringliggende kommunene. Derfor er det mer enn noen gang viktig å handle lokalt, utdyper han.

I guiden finner man gode råd til hvordan både handlende og butikker bør gå frem for å sikre en trygg handel. Der ligger også en oversikt over åpningstider og lokale butikker som tilbyr netthandel og/eller klikk-og-hent. Det oppfordres til å begrense antall smittepunkter til det høyst nødvendige. Derfor er for eksempel klikk-og-hent en god måte å få handlet lokalt uten å måtte bruke masse tid i fysisk butikk.

– Vi håper dette kan være et bidrag til å gjøre tiden fremover litt mindre vanskelig for butikkdriverne, sier Steiro. Samtidig har vi en rekke aktører som må holde stengt pga. restriksjoner. Disse kan man støtte gjennom å kjøpe for eksempel gavekort som man kan nyte godt av når ting åpner igjen, utdyper han.

Næringsforeningen vil jobbe videre med å informere sine medlemmer og bistå der de kan. Sortland kommune jobber også med å utarbeide en samleside med relevant informasjon om de virkemidlene som settes inn både nasjonalt og lokalt for å bistå næringslivet. I kommunen gjøres det løpende vurderinger på hvorvidt det er aktuelt å gjøre grep med hensyn til kommunale avgifter og eiendomsskatt. NAV Vesterålen har også opprettet en egen telefon som vil besvare mange av de spørsmålene om bedriftene har knyttet til permitteringer og rettigheter.

– I denne situasjonen må både innbyggere og næringsliv støtte hverandre for å ri av denne stormen, avslutter Steiro og Remen-Hansen.