Mandag skal 520 barn tilbake i barnehagene. – Det er lagt opp til mye utetid for barna

Det skal være trygt å sende barna i barnehagene på mandag. Nye rutiner og mye utetid skal sørge for det, ifølge kommunalsjef Erik Strand.

F.v. styrer Lovise Wallstad i Vestmarka barnehage, styrer Anders Dishington i Prestelva barnehage, kommuneoverlege Mette Røkenes og kommunalsjef for oppvekst, Erik Strand.  

Sortland

– Alle barnehagene i Sortland åpner på mandag. Åpningstidene vil bli fra klokka 0830 til klokka 1530, erklærer styrer Lovise Wallstad i Vestmarka barnehage, styrer Anders Dishington i Prestelva barnehage, kommuneoverlege Mette Røkenes og kommunalsjef for oppvekst, Erik Strand til VOL.

Forventer ikke økt smitte

Etter å ha holdt stengt siden 12. mars, vil det nå endelig bli mulig for alle barn i alderen null til fem år å gå tilbake i barnehagen igjen.

– Jeg tror det blir bra, både for barn og voksne. Barn trenger å treffe andre barn, sier Anders Dishington til nikking fra resten av gjengen.

Vi møter dem på trappa til Sortland rådhus, nettopp for å holde smitterisikoen nede. Allikevel tror ikke firkløveret at smitterisikoen vil bli mye større ved at barnehagene åpner.

– Nei, vi forventer ikke å se økt smitte i forbindelse med barnehageåpningen, sier kommuneoverlege Mette Røkenes.


– Det skal være trygt å gå i barnehagen på mandag, forsikrer f.v. styrer Lovise Wallstad i Vestmarka barnehage, styrer Anders Dishington i Prestelva barnehage, kommuneoverlege Mette Røkenes og kommunalsjef for oppvekst, Erik Strand.   Foto: Rune Kr. Ellingsen

Ber alle om å være fleksible

Alle tiltak som kan treffes skal være innført for at det skal være trygt i barnehagene, både for barn - og voksne.

– Det skal være trygt å sende barna i barnehagen. Det skal være gode rutiner og vi er godt forberedte. Det blir kanskje litt mer styring fra de ansatte i barnehagene i forbindelse med henting og levering enn det man er vant til, men vi ber alle om å være fleksible. Dette er en helt ny situasjon for alle, sier kommunalsjefen.

– Vi har veldig bra folk ute i barnehagene, så dette skal gå bra.

– Blir mye utetid for barna

Til sammen går det 520 barn i de 14 barnehagene i Sortland, som drives av anslagsvis 160-170 ansatte.

– Det vil bli mye nytt. I barnehagene vil det bli organisert grupper på fem, der fire er barn og en voksen. Det blir mye utetid for barna, og alle barnehagene har iverksatt ekstra renhold. Helst vil vi unngå at foreldrene kommer inn i barnehagene i det hele tatt. Vi kan for eksempel ikke ha kø når de skal hente og levere. Vi har jo også ansatte som er bekymret for egen helse, understreker de.


FAKTA om barnehagene i Sortland

¤ Rundt 120 barn starter i barnehagene i Sortland hvert år

¤ Det er 14 barnehager i Sortland kommune, med anslagsvis 520 barn og 160-170 ansatte

¤ Syv barnehager er kommunale og syv er drevet av private

¤ Lykkentreff barnehage har 45 barn, mens Eidsfjord barnehage har 29

(Kilde: Sortland kommune)