Bekrefter at det er deltavarianten

Tirsdag kveld meldes om at det er deltavarianten som har skyld i det pågående smitteutbruddet i Vesterålen

Hedda Mørch, smittevernlege i Andøy kommune og nå vikarierende smittevernlege i Sortland kommune.   Foto: Arkivfoto/Tord Viken

Sortland

I en pressemelding fra Sortland kommune, sier vikarierende smittevernlege, Hedda Mørch, at de har hatt sterk mistanke om deltasmitte.

− Fordi vi ser at viruset smitter veldig lett. Det er i kveld bekreftet at det er delta-varianten av koronaviruset som er årsak til utbruddet i Vesterålen.

Deltavarianten av covid-19 kjennetegnes først og fremst ved at den er mer smittsom enn de andre variantene som foreløpig er påvist.

− Delta varianten er mer smittsom enn de variantene av korona vi har hatt i kommunen tidligere. Det er derfor ekstra viktig at alle bidrar til å begrense viruset i spre seg. Fortsett å holde avstand, bruke munnbind, begrense sosial kontakt og ta test ved symptomer, sier Mørch.

Forberedt på økning

Hun sier at kommunen fortsatt jobber med å få kontroll på smitteutbruddet.

− Vi er glade for at smittetallene har vært på et lavere nivå de siste dagene, selv om de fortsatt er høyere enn før utbruddet. Vi er også forberedt på at smittetallene kan komme til å øke.

Hvorfor har de tatt tid å finne ut at det var nettopp delta ?

Det har tatt tid å få svar på variantanalysen fordi virusprøven må sendes til FHI sitt laboratorium i Bodø for å få utført analysen. Det tar litt tid, men nå har vi endelig fått svar.

Regner dere med at det blir registrert flere deltatilfeller de nærmeste dagene ?

− Vi regner med at vi får flere tilfeller av delta de kommende dagene. Vi vet at alle tilfellene knyttet til det pågående utbruddet er av deltavarianten, fordi vi kan spore tilfellene tilbake til en felles smittekilde.

− Vil Sortland kommune, og eventuelt de andre kommunene, gjøre noe annerledes nå når dere er sikre på at det faktisk er deltavarianten som smitter ?

− Kommuneoverlegene og smittevernlegen i Vesterålen har hyppige møter for å diskutere situasjonen. Det vurderes fortløpende om tiltakene bør justeres. Det kan komme justering av tiltakene i tiden fremover, slår Hedda Mørch fast.

Trenger ikke skape problemer

I et nylig intervju med VG, påpeker assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, at mye tyder på at deltasmitten hovedsakelig sprer seg blant barn og unge, i tillegg til de som er vaksinerte.

– Det gjenstår å se hvor stor betydning dette får for alvorlige sykdomstilfeller. En ting er at mange nå blir smittet, men så lenge den smitten ikke spres videre til uvaksinerte personer, særlig de som er litt eldre, så trenger ikke de høye smittetallene i seg selv å skape veldig mye problemer, sier han til VG.

Det er nå 346 personer i karantene i kommunen og 130 personer testet seg tirsdag.