Bokbad med Vigdis Hjort

Førstkommende onsdag blir det bokbad med den kjente forfatteren i Kulturfabrikken.

Vigdis Hjorth:   Foto: Cappelen Damm/Sara Angelica Spelling

Sortland


Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap, Sortland bibliotek og Kulturfabrikken inviterer til en litterær aften med bokbad og konsertforestilling i Kulturkafeen, står det å lese i en pressemelding.

I bokbadet møter vi Vigdis Hjort i samtale med Mona Sørensen fra Nordland Akademi for kunst og vitenskap.

Vigdis Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter.

Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I 2018 kom Lærerinnens sang, en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse.

Hennes siste bok Er mor død (2020) fikk svært god mottakelse og ble nominert til Brageprisen og Subjektprisen. Romanen er også nominert til Kritikerprisen og Ungdommens Kritikerpris.

Hjorth er, sammen med Jørn Simen Øverli, Rth Wilhelmine Meyer og Espen Leite, en av utøverne i konsertforestillingen om Bertolt Brecht. Sammen utgjør de ensemblet tilbudogetterspørsel.

Bertolt Brecht (1898-1956) ville revolusjonere teateret og verden, han greide det første om ikke det andre, men var og er en inspirator for mennesker som vil bruke kunsten til å kritisere makta: Fra Jens Bjørneboe til Elfriede Jelinek. Han har hatt innflytelse på så ulike diktere som Gunnar Ekelöf, Inger Hagerup, Halldis Moren Vesaas, Georg Johannesen og Jon Fosse.

Vigdis Hjorth forteller om og framfører tekster av Bertolt Brecht, og kommenterer de kjente og ukjente humoristiske og dypt alvorlige Brechtsangene som Jørn Simen Øverli har gjendiktet og synger på norsk, og som Ruth Wilhelmine Meyer synger på tysk.