– Cashflowen er ikke den samme. Da er det bra at det finnes Vipps

Søndag var det igjen duket for TV-aksjonen. Denne gang går pengene til Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap i Bangladesh, Nepal, Mali, Niger og Malawi. Foreløpig er det samla inn 172.812.738 kroner i hele landet.

Unni Glad (til venstre), Tove Mette Bjørkmo og Samira Razai i TV-aksjonskomiteen på Sortland, var akkurat i ferd med å telle opp pengene fra bøssene da VOL var innom.  Foto: Vidar Eliassen

Sortland


– Dette er spesielt viktig i en tid hvor koronakrisen har svekket jenters rettigheter ytterligere. Vi skal støtte jenter som har giftet seg og blitt mødre i ung alder, samt skape nye muligheter for jenter som har kommet seg ut av ekteskap og står på bar bakke, sier Kari Helene Partapuoli, generalseretær i Plan International Norge til organisasjonens hjemmeside.

Da VOL var innom Frivilligsentralens lokaler på Sortland søndag kveld, var aksjonskomiteen i ferd med å ferdigstille tellingen. På bordet ligger det sedler for det som må være titusener av kroner.

Selv om det har vært noen bøssebærere ute på dørene i Sortland, er det langt fra like mange som det var for bare noen år siden.

– Det er vanskeligere å få folk til å stille i dag. Vi har ikke apparat til å ha bøssebærere på alle rodene. Dessuten er det slik at femti prosent av de som får bøssebærere på døra, ikke åpner., sier Unni Glad, som også sitter i komiteen.

– Cashflowen er ikke den samme lenger. Da er det særlig bra at det finnes Vipps, der folk kan sitte hjemme og bidra, supplerer Bjørkmo.

Glad er likevel overbevist om at det fortsatt er vesentlig å ha mennesker ute med bøsser under TV-aksjonen.

– Jeg tror det har en veldig god effekt for mange at det kommer noen på døra med bøsse, sier hun.

Bjørkmo understreker at årets tema er noe som engasjerer svært mange.

– Kanskje særlig de som har døtre på den alderen, og som reflekterer over hva om det hadde vært deres døtre som ble giftet bort.

I likhet med Glad mener hun at aksjonstemaet er avgjørende for hvor stor oppslutningen TV-aksjonen får.

– I 2013, da temaet var demens, var det også veldig stort engasjement, fordi veldig mange har opplevd det i familien. Dersom teamet treffer og engasjerer mange, blir det samlet , slår Bjørkmo fast.Klokken 23.20, var tallene som følger for Vesterålskommunene, inkludert Lødingen:

Sortland: 434. 430 kroner (41,32 per innbygger)

Hadsel: 268.163. kroner (33,25 per innbygger)

Øksnes: 169.739 kroner (38,44 per innbygger)

Andøy: 164.067 (35,76 per innbygger)

Bø: 117. 740 kroner (45,71 per innbygger)

Lødingen: 94.139 kroner (47,00 per innbygger)

På det samme tidspunktet var det samlede tallet for Norge, 243.310.609 kroner (45,11 kroner per innbygger)