Lager smykker av hjemlengsel

Lise Osvoll (35) fra Sortland lager spesielle smykker, der fasinasjonen for nordnorsk kystkultur kommer til uttrykk.

Lise Osvoll fra Sortland er mest kjent fra filmbransjen. Nå har hun begynt å lage smykker med hjemlengsel i.   Foto: Privat

Fra mandagens fotoshoot. Kule kystkultur-smykker av Lise Osvoll, modell er Anna Zahl. Frisør Lise Finden har vært stylist.   Foto: Lise Osvoll

Egne fotografier bearbeides og forminskes. Med en liten glasskuppen blir det til lekre smykker. Lise Osvoll 

Sortland

Etter at hun ble mor for fire år siden, har hun reist oftere hjem til Sortland. Hjemlengselen ble sterkere. Lise benytter egne fotografier av nordnorske båter, fjell, hav og nordlys i sin smykkekunst og nettsiden til smykkene har hun kalt  «Fabelvåg- made in hjemlengsel».

– Det er jo så fantastisk vakkert her. Jeg håper at vi en dag kan flytte nordover, sier Osvoll, som bor på Nesodden med mann og barn.

Hun har alltid likt å skape ting. I oppveksten hjemme på Sortland holdt hun på med «alt mulig»: Tegninger, søm eller andre artige ting.

Bitte små foto

Osvoll begynte i det små i høst med å lage øredobber, smykker, ringer, mansjettknapper og armbånd. Kombinasjonen av bitte små, bearbeidede foto, med en buet, gjennomsiktig glasskuppel oppå, er lekkert. Motivene kan være en tråler, fjellet Ræka eller et skipsvrak fra Eidsfjorden. De siste hun har laget er nordlysmotiv og hun leker seg også med kjente, nordnorske varemerker.

Før jul etablerte hun nettbutikk gjennom nettsiden Etsy , som er det amerikanske svaret på norske Epla.no.

– Jeg fikk en del bestillinger før jul. Det inspirerer. Smykkene er noe jeg kan produsere raskt og helt uavhengig av andre, i motsetning til hvordan man jobber med filmprosjekter.

Lang filmerfaring

Interessen for film kom tidlig i livet. Allerede 15 år gammel fikk hun sin første filmrolle, som skuespiller i Karl E. Ricardsens film «Kjære kamera(t)». Hun har kunstfaglig utdanning ved Einar Granum Kunstskole og er utdannet visuell regissør ved Westerdals School of communication. Hun har vært regissør for de populære Elias-filmene.

Lise representerer den nye generasjonen animasjonsregissører og har gått utenom de tradisjonelle veiene inn i filmbransjen. Etter mange år som designer og regissør i produksjonsselskapet Filmkameratene, har hun valgt å bli frilanser med en kreativ virksomhet på si – Fabelvåg.

Å produsere film er ingen ni til firejobb – det er en livsstil.  Filmprosjekter tar veldig lang tid og involverer mange andre mennesker.

– Etter at jeg ble mor for fire år siden, endret fokus seg, sier Lise.

I genene

Lise skal fortsatt jobbe med film og har fått et stort oppdrag fra kjente Maipo film.

– Jeg skal være regissør for deres kommende filmprosjekt, inspirert av den kjente boka om en veldig kjent sjøorm. Vi er ennå bare i forprosjektfasen og man vet aldri helt hva slags prosjekter som blir realisert før etter lang tid. Det er nesten som å trekke lodd, og mange som sloss om pengene, sier hun.

Lise er sjømannsdatter og tror interessen for hav og kystkultur ligger i genene. Hun har alltid vært interessert i nordnorsk historie.

Hun flyttet tidlig hjemmefra og har blitt værende lenger i Sør-Norge enn hun tenkte. Denne uka er hun hjemme i nord på vinterferie. Øynene hennes jakter konstant på nye, fine motiver.

– Og dem er det veldig mange av her, smiler Lise.